GAIA


Persbericht © GAIA

11 mei 2007

GAIA KAN SCHARRELEI KWIJT BIJ McDONALD'S

McDonald's België haalt dieronvriendelijke kooi-eieren uit salades

De dierenrechtenorganisatie GAIA trok vandaag naar een restaurant van McDonald's in het centrum van Brussel. Niet om er te protesteren of te betogen. Wel om de directie van McDonald's België te feliciteren. De fastfoodketen heeft namelijk besloten de kooi-eieren in de slaatjes voortaan te vervangen door eieren van scharrelkippen. De dierenrechtenorganisatie is opgetogen met die beslissing, want het betekent dat haar strijd tegen de legbatterij niet in dovemansoren is gevallen bij McDonald's. De directeur Communicatie van McDonald's België kreeg voor die diervriendelijke beslissing van de mascotte van GAIA's legbatterijcampagne een reuzenmand vol met eieren van kippen met vrije uitloop.

McDonald's vervangt voortaan kooi-eieren door scharreleieren, wat voor de legkippen een beter leven betekent met meer ruimte en meer mogelijkheden om zich natuurlijk te gedragen. In een legbatterij heeft een kip net iets minder dan de oppervlakte van een A4-blad ter beschikking. Scharrelen, een stofbad nemen of een nest maken zijn er onmogelijk. Ook kippen in de zogenaamde verrijkte kooien zijn er in de praktijk niet beter aan toe.

Om McDonald's te feliciteren met deze belangrijke beslissing, overhandigde Hetty de ex-batterijkip een reuzengrote mand gevuld met eieren van vrije uitloop aan Stephan De Brouwer, Director of Communications & Development bij McDonald's. McDonald's zet hiermee een stap in de richting van meer dierenwelzijn. Dit vindt GAIA een positieve evolutie. Het gaat op jaarbasis om ongeveer 500 000 eieren. De beslissing om geen kooi-eieren meer te gebruiken, zorgt er concreet voor dat elk jaar 2000 kippen kunnen scharrelen in plaats van hun leven te moeten doorbrengen in een batterijkooi.

McDonald's is het eerste fastfoodrestaurant dat overschakelt van kooi-eieren op scharreleieren. Ze volgen daarmee een trend die begin 2006 op gang kwam en nu op kruissnelheid is gekomen. Ondertussen verkopen de grootwarenhuizen Makro, Colruyt, LIDL en Delhaize geen verse kooi-eieren meer. Enkele weken geleden kondigde de catereringdienst Sodexho aan het gebruik van kooi-eieren in hun bereidingen stop te zetten. GAIA hoopt dat deze ontwikkeling niet onopgemerkt blijft en dat nog meer supermarkten, cateraars en verwerkende bedrijven op de kar zullen springen, zoals in Nederland het geval is.

GAIA dringt er bij McDonald's op aan om kooi-eieren volledig te bannen in haar restaurants en dus ook voor haar sauzen over te schakelen op eieren afkomstig van kippen die diervriendelijker worden gehouden.

> Meer over onze campagne voor het welzijn van legkippen Zie het origineel