College van Beroep voor het bedrijfsleven

rechtspraak

CBb vernietigt marktanalysebesluit gespreksafgifte vast op verschillende onderdelen

Den Haag, 11 mei 2007 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag uitspraak gedaan op de beroepen van de leden van de Associatie van Competitieve Telecomoperators (ACT), Koninklijke KPN N.V. en KPN B.V. (KPN), Tele2 Netherlands B.V. (Tele2) en UPC Nederland B.V. (UPC) tegen het besluit van 21 december 2005 van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) over de wholesalemarkten voor gespreksafgifte op afzonderlijke openbare telefoonnetwerken, verzorgd op een vaste locatie.

Tele2 en UPC hebben aangevoerd dat OPTA hen in het bestreden besluit ten onrechte heeft aangewezen als aanbieders met aanmerkelijke marktmacht (AMM). Het CBb heeft de beroepen van Tele2 en UPC op dit punt gegrond verklaard en de AMM-aanwijzingen van Tele2 en UPC vernietigd.

Versatel, een van de leden van ACT, heeft aangevoerd dat haar ten onrechte tariefverplichtingen zijn opgelegd met betrekking tot gespreksafgifte op haar telefoonnetwerk van telefoonverkeer dat is ontstaan op andere telefoonnetwerken dan het vaste telefoonnetwerk van KPN. Het CBb heeft het beroep van Versatel op dit punt gegrond verklaard en de desbetreffende tariefverplichtingen vernietigd.

Het CBb heeft het beroep van KPN gegrond verklaard en het bestreden besluit in verband hiermee op verschillende punten vernietigd. Het gaat hierbij om het niet specificeren van de aan andere telefoonaanbieders dan KPN opgelegde toegangsverplichtingen, het niet opleggen van een sectorspecifiek discriminatieverbod aan andere telefoonaanbieders dan KPN en het niet opleggen van een verplichting tot publicatie van een referentieaanbod aan andere telefoonaanbieders dan KPN. Daarnaast heeft het CBb de zogenoemde annexen van het bestreden besluit op dezelfde punten vernietigd als in eerdere uitspraken.

Het CBb heeft de andere grieven verworpen en het beroep van ACT (met uitzondering van Versatel) ongegrond verklaard.

Achtergronden

Op grond van de Kaderrichtlijn (Richtlijn 2002/21/EG) en hoofdstuk 6A van de Telecommunicatiewet moet OPTA markten in de telecommunicatiesector aanwijzen en onderzoeken. Als blijkt dat een onderneming op een markt beschikt over AMM, wat wil zeggen dat deze onderneming zich op de betreffende markt in belangrijke mate onafhankelijk van haar concurrenten, afnemers en consumenten kan gedragen, kan OPTA deze onderneming verplichtingen opleggen om mededingingsproblemen te voorkomen.
In bovengenoemd besluit van 21 december 2005 heeft OPTA zich op het standpunt gesteld dat een groot aantal telefoonaanbieders beschikt over AMM op wholesalemarkt(en) voor gespreksafgifte op hun eigen vaste openbare telefoonnetwerk en heeft OPTA deze telefoonaanbieders verplichtingen opgelegd.

LJ Nummer:

BA4880

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 11 mei 2007