Persberichten Stad Utrecht, 10.40 uur

Utrecht, 11-05-2007

Grote gezamenlijke verkeerscontrole

UTRECHT - In de avond en nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 mei, heeft Politie Utrecht in samenwerking met het KLPD, de Marechaussee, Belastingdienst, ANWB, Rijkswaterstaat en Veilig Verkeer Nederland een gezamenlijk verkeerscontrole gehouden.

De groots opgezette controle stond in het teken van handhaven op snelheid, alcohol, agressief verkeersgedrag, de technische staat van voertuigen en documentencontrole. De controle vond plaats tussen 19.00 uur en 02.00 uur plaats op verschillende locaties: de A2 ter hoogte van Vianen en Maarssen, de Papendorpseweg in Utrecht, de toerit naar de A12 bij de Europalaan in Utrecht en het provinciale wegennet in de directe omgeving.

Resultaten

In totaal werden 2375 bestuurders bekeurd voor het te hard rijden. Hiervan werd van drie automobilisten het rijbewijs ingevorderd omdat zij meer dan 50 km/u te hard reden. Verder werden nog 125 bekeuiringgen uitgeschreven voor onder andere het niet dragen van de autogordel, het niet handsfree bellen, het niet hebben van een geldige apk-keuring en het negeren van het rode verkeerslicht.

Bij 750 automobilisten werd een blaastest afgenomen. Bij acht bestuurders bleek dat zij te veel gedronken hadden. Zij werden aangehouden en voor een ademanalyse meegenomen naar het bureau. Vier personen werden aangehouden omdat zij nog een boete hadden openstaan. Een man reed in een gestolen auto en werd in een toiletruimte van een tankstation langs de Rijksweg A2 aangehouden. De belastingdienst liet beslag leggen op vijf voertuigen. Het betrof vorderingen tussen de 2000 en 20.000. Door de aanwezigheid van de ANWB bleven een groot aantal bestuurders gespaard van een bekeuring omdat de reparaties direct konden worden uitgevoerd.

Samenwerking

In totaal namen ruim vijftig medewerkers van de politie (Politie Utrecht, KLPD en Marechaussee) deel aan de controle. Van de andere organisaties namen elf personen deel. Zeven motorrijders circuleerden om en op de controlelocaties om voertuigen naar de controleplaats te leiden. Maar óók om bestuurders terug te brengen die rechtsomkeert wilden maken bij het zien van de politie. Politieagenten in onopvallende videovoertuigen controleerden in de omgeving op overtredingen van de maximum toegestane snelheid. Het BOB-promotieteam van Veilig Verkeer Nederland deelde voorlichtingsmateriaal uit.

Doel

Het primaire doel van deze controle is uiteraard het terugdringen van verkeersgevaarlijk rijgedrag. Daarnaast bevordert een dergelijke multidisciplinaire verkeercontrole de samenwerking tussen verschillende partners van Politie Utrecht.

Snelheidscontrole

UTRECHT Op donderdag 10 mei werd op de JM de Muinck Keizerlaan een snelheidscontrole gehouden tussen 13.50 16.00 uur. In totaal werden 379 voertuigen gecontroleerd waarbij 39 bestuurders te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 75 km/u.

Verdachte woninginbraak aangehouden

UTRECHT De politie heeft op donderdagavond 10 mei omstreeks 20.30 uur een 29-jarige man uit Veenendaal aangehouden op verdenking van het inbreken bij een woning aan de Springweg. Een alerte omwonende verklaarde dat de verdachte een raam had ingeslagen om toegang te krijgen tot de woning. Op basis van het signalement werd de verdachte korte tijd later door de politie gezien op de Zwaansteeg en aangehouden. De man is ingesloten in het bureau.

Verdachte beroving aangehouden

UTRECHT In de nacht van donderdag op vrijdag 11 mei werd tussen 01.15
01.20 uur een 23-jarige man uit Utrecht het slachtoffer van een beroving bij het Smakkelaarsveld. Het slachtoffer werd hier aangesproken door twee mannen en vervolgens met een mes bedreigd om geld en goederen af te staan. Vervolgens ging het duo er rennend vandoor in de richting van het station, waarop het slachtoffer de politie belde. Deze kon - op grond van het signalement - op het Stationsplein een 31-jarige man uit Utrecht aanhouden. De verdachte is ingesloten voor nader onderrzoek.

Verdachte zakkenrollen aangehouden

UTRECHT Op donderdagochtend omstreeks 10.40 uur is een 26-jarige vrouw uit Utrecht betrapt op zakkenrollen. Het alerte slachtoffer een 61-jarige man uit Utrecht voelde dat op de Zamenhofdreef iemand een portemonnee uit zijn achterzak haalde. Hij draaide zich snel om en hield de vrouw aan en viste zijn portemonnee uit haar broekzak. Vervolgens droeg hij de verdachte over aan de politie. Zij werd gehoord op het bureau en legde een bekennende verklaring af. Ze heeft een dagvaarding gekregen om voor de rechter te verschijnen.

Beroving uit auto

UTRECHT Op donderdagmiddag werd omstreeks 13.00 uur een 29-jarige automobiliste uit Zwolle op de Leidseweg het slachtoffer van brutale dieven. Terwijl zij voor het rode licht stond te wachten werd een ruit van haar auto ingeslagen en vervolgens trachtte de boef een navigatiesysteem uit de auto weg te nemen. Dit kon de vrouw voorkomen door op de hand van de dief te slaan. Vervolgens ging de dief er met een andere jongen vandoor op een scooter in de richting van de Munt. De politie heeft met diverse voertuigen de omgeving afgezocht, maar niemand meer aangetroffen.

Twee mannen aangehouden

UTRECHT Donderdagmiddag vond op de Mineurslaan een schietincident plaats waarbij vermoedelijk één schot gelost is op een auto.

Getuigen belden omstreeks 16.15 uur naar de politie omdat men een schot had gehoord. Ter plaatse kregen agenten van getuigen een signalement door en een omschrijving van een auto waarin de mogelijke verdachten zaten. De agenten zagen de bewuste auto linksaf de Croeselaan inrijden. De achtervolging werd ingezet en uiteindelijk konden de agenten twee verdachten 72 en 38 jaar beiden uit Duitsland
- op de Mineurslaan aanhouden. De politie is een onderzoek gestart naar de mogelijke aanleiding van het schietincident. Volgens één van de verdachten ging het om een zakelijk geschil.