Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Hoe zien bedrijven de VROM-Inspectie?

11-05-2007

Bedrijven vinden dat inspecties zoveel mogelijk van tevoren moeten worden aangekondigd. Ook stellen zij een samenwerking met andere inspectiediensten op prijs om overlap te voorkomen. Maar over het algemeen scoort de VROM-Inspectie ruim voldoende. Dit blijkt uit een recent klanttevredenheidsonderzoek bij 50 bedrijven. Het ministerie van VROM had hiertoe opdracht gegeven.

De vraag of de VROM-Inspectie haar taken wel adequaat uitvoert, stond centraal in het klanttevredenheidsonderzoek. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is aan 50 bedrijven gevraagd hoe zij de inspecties beleven. Het blijkt dat bedrijven letten op deskundigheid, houding en werkwijze van de inspecteurs. De inspecteurs scoren op deze punten een ruime voldoende. Verder vinden bedrijven het belangrijk dat er meer duidelijkheid komt over het nut van het toezicht. Het doel van de inspectie, de redelijkheid van opgelegde maatregelen en het leereffect, wordt niet altijd als vanzelfsprekend ervaren.

Positief

Bedrijven zijn positief over de kennis van de inspecteurs over een inspectiethema zoals legionella en asbest. De inspecteurs weten volgens de bedrijven waar ze op moeten letten en kunnen ook vragen van bedrijven goed beantwoorden. Hierdoor leren bedrijven van het toezicht. Daarbij wordt opgemerkt dat het wel handig zou zijn als de VROM-Inspectie wat meer zou weten over het individuele bedrijf dat geïnspecteerd wordt.

Aankondiging

De onderzochte bedrijven zouden graag zien dat de inspecties van tevoren worden aangekondigd. Zij kunnen zich dan voorbereiden en medewerkers aanwijzen om met de inspecteurs mee te gaan. Overigens werkt de VROM-Inspectie bij sommige projecten al met aankondigingen op branche- of steekproefniveau. Ook houdt zij waar mogelijk rekening met het tijdstip van de inspectie. Sommige controles horen juist plaats te vinden op drukke momenten, zoals controles bij de opslag van consumentenvuurwerk of het gebruik van eigen waterwinning door campings.

Eén loket

Een ander belangrijk punt dat uit het onderzoek naar voren is gekomen, is de wens van een betere samenwerking tussen de VROM-Inspectie en andere inspectiediensten. Bedrijven ervaren een overlap bij het toezicht. Er worden overigens al gecombineerde inspecties uitgevoerd. Zo voert de VROM-Inspectie het toezicht op de naleving Wet milieugevaarlijke stoffen vaak samen met de douane en de politie uit. Om aan de wens van bedrijven tegemoet te komen is het programma Eenduidig Toezicht gestart. De bedoeling van dit programma is dat bedrijven in de toekomst nog maar met één inspectie en één loket te maken krijgen.

Download


Zie het origineel


* Brief aan Tweede Kamer over het Belevingsonderzoek van de VROM-Inspectie

* Belevingsonderzoek van de VROM-Inspectie, Onderzoek onder 50 bedrijven naar de beleving van inspecties van de VROM-Inspectie.