Gemeente Heemskerk


vrijdag, 11 mei 2007

Start Aanval Laaggeletterheid IJmond

IJMOND - Het ROC Nova College verzorgt op de locatie Van Riemsdijklaan in Beverwijk dit cursusjaar voor het eerst een training voor cursisten om nieuwe cursisten te werven voor de lessen lezen en schrijven. De negen nieuwe ambassadeurs hebben op 10 mei hun certificaat ontvangen en gaven tegelijk de aftrap voor het Aanvalsplan Laaggeletterdheid IJmond.

De nieuwe ambassadeurs op een rij

Eerste ambassadeurs cursussen lezen en schrijven ontvangen certificaat

Nederland kent 1,5 miljoen volwassen laaggeletterden. Daarvan is 1 miljoen van autochtone afkomst. Voor veel mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven is de drempel om naar een cursus te gaan erg hoog. Praten met cursisten over hun positieve ervaringen kan helpen om de stap toch te zetten. Daarom verzorgt het Nova College een training voor (oud-)cursisten, die willen leren hoe zij kunnen helpen om nieuwe cursisten te werven.

Ambassadeurs
De ambassadeurs van de lees- en schrijfcursussen hebben onder andere geleerd hoe je mensen kunt aanspreken en motiveren en hoe je een interview geeft aan een journalist. Werkgevers die ambassadeurs willen uitnodigen om voorlichting te geven aan hun medewerkers kunnen een afspraak maken met Anneke van Tongeren van het Nova College, telefoon 0251-24 68 67.

Aanvalsplan Laaggeletterdheid IJmond
In het Plan van Aanpak Laaggeletterdheid in de IJmond 2006/2010 ligt het accent op werven van cursisten via 'verwijzers'. Dat zijn mensen die in aanraking komen met laaggeletterden en hen kunnen adviseren een cursus te volgen. Bijvoorbeeld werkgevers of medewerkers van consultatiebureaus. Ook mensen zichzelf aanmelden om deel te nemen aan een lees- en schijfcursus. Er zijn geen kosten aan het volgen van de cursus verbonden dus voor meer informatie neem contact op met Anneke van Tongeren van het Nova College, telefoon 0251-24 68 67. Het Nova College voert dit plan uit voor de gemeenten Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Velsen.

---