Politie Haaglanden
Extra persbericht 11 mei

Haaglanden, 11-05-2007

Opluchting voor bewoners Rokkeveen
Politie lost reeks vernielingen op
Zoetermeer - Politie Haaglanden heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie een einde kunnen maken aan een reeks van vernielingen in de wijk Rokkeveen. Met de aanhouding van een 21-jarige Zoetermeerder en een 19 jarige medeverdachte wist personeel van Bureau Zoetermeer een grote reeks aan vernielingen op te lossen. Deze vernielingen vonden plaats in de periode vanaf 2005 tot en met 7 april van dit jaar. In de wijk Rokkeveen werden voornamelijk in de nachtelijke uren ruiten van woningen ingegooid.

Waskracht
Na intensief speurwerk waarbij nauw werd samengewerkt met het project WASkracht (Wijk en Agent Samen), een initiatief van Politie Haaglanden en de bewoners van de wijk Rokkeveen in Zoetermeer, kon de 21-jarige verdachte op woensdag 7 april op heterdaad worden aangehouden. Buurtbewoners en politieagenten wisten om 01.00 uur de Zoetermeerder te achterhalen die een ruit van een woning aan het Glanswit had ingegooid. Uit het vervolgonderzoek bleek dat deze verdachte verantwoordelijk was voor 71 zaken waarvan aangifte was gedaan. De 19-jarige Zoetermeerder werd op woensdag 25 april aangehouden. De reeks vernielingen zorgden voor grote onrust in de wijk Rokkeveen. Deze onrust werd nog eens vergroot omdat diezelfde wijk ruim tussen 2003 en 2005 eveneens werd geteisterd door een persoon die op grote schaal vernielingen aanrichtte. Uit onderzoek bleek echter al snel dat deze verdachten niet verantwoordelijk konden worden gesteld voor de nieuwe reeks van vernielingen.

Samenwerking in alle facetten
Bij een van de bewoners uit de wijk werd in de laatste periode tot vijf keer toe een ruit van hun woning ingegooid. Dat leidde er onder meer toe dat de bewoner een camera installeerde en in de woonkamer sliep om de vandaal op heterdaad te kunnen betrappen. Rechercheurs en surveillanten maar ook bewoners uit de wijk sloegen de handen ineen en surveilleerden gezamenlijk vele uren door de wijk. Dankzij een analyse kon het patroon en profiel van de verdachte in kaart worden gebracht.

Bijna honderd zaken
Nadat de 21-jarige op heterdaad was betrapt werd hij diverse malen verhoord. Hieruit bleek dat de man de vernielingen pleegde op weg van zijn woning naar het NS-station en vanaf huis naar een plaatselijke snackbar. Daarnaast bleek dat de man ook verantwoordelijk kon worden gesteld voor een reeks autobranden. Waaronder de brand in de Stationsstraat op vrijdag 30 juni 2006, waarbij een groot gedeelte van de handelsvoorraad van de autodealer in brand werd gestoken. In totaal heeft de 21-jarige Zoetermeerder 97 zaken bekend (vernielingen, brandstichtingen e.d.). De 19-jarige jongen heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor 13 zaken. Wanneer de verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden is nog niet bekend.

Informatieavond
Voor gedupeerden organiseert Politie Zoetermeer op woensdag 16 mei een informatieavond in het politiebureau aan het Burgemeester Wegstapelplein 1. Op deze avond geeft Politie Haaglanden in samenwerking met de gemeente Zoetermeer, het Openbaar Ministerie en Bureau Slachtofferhulp informatie aan de gedupeerden. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar.