Onafhankelijke adviescommissie geïnstalleerd voor meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2009-2012 (11 mei 2007)

Gemeente Den Haag

Het college van burgemeester en wethouders heeft op voorstel van wethouder Cultuur, Jetta Klijnsma, een breed samengestelde, onafhankelijke adviescommissie ingesteld die een advies zal uitbrengen voor het meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2009-2012. De commissie adviseert over het cultuurbeleid van de gemeente en welke instellingen in aanmerking komen voor een vierjarige subsidie en de hoogte van deze subsidie. Cultuurinstellingen kunnen tot

1 december 2007 een subsidieaanvraag voor de jaren 2009-2012 indienen. Per jaar is er 53,2 miljoen beschikbaar voor kunst- en cultuurinstellingen.

De adviescommissie baseert haar adviezen op meerjarenbeleidsplannen die door de culturele instellingen in Den Haag worden ingediend, op evaluatie van de activiteiten van de instellingen in de voorgaande periode en op basis van eigen waarnemingen en ervaringen.

De adviescommissie brengt haar advies uit op uiterlijk 25 april 2008. Het advies leidt dan tot een conceptbesluit van het college van burgemeester en wethouders over het meerjarenbeleidsplan 2009-2012, dat vervolgens ter inspraak voorgelegd aan de instellingen die in het advies besproken worden en ter informatie aan iedereen die bij het advies betrokken is. Het advies, het concept-besluit en de inspraakreacties leiden tot het definitieve Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2009-2012, dat in het najaar 2008 ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

De adviescommissie bestaat uit negen leden, die ieder een of meerdere onderdelen van het cultuurveld vertegenwoordigen:

Lex ter Braak beeldende kunst
Pablo Cabenda popmuziek en jongerencultuur
Öskan Gölpinar culturele diversiteit, educatie, amateurkunst, media, letteren
Anke van Kampen vice-voorzitter, culturele diversiteit, educatie, letteren
Riemer Knoop musea en erfgoed
Jeannette Smit theater
Monica van Steen dans en festivals
Hans Verbugt muziek en muziektheater
Hans Verploeg voorzitter

Hans Verploeg staat te boek als een uitstekend voorzitter, en hij heeft een algemene brede blik op het culturele veld. Zo heeft hij jarenlange ervaring als algemeen secretaris bij de Verenining van Journalisten (NVJ) en is hij één van de oprichters van het Nationaal Pop Instituuut. Ook was hij vice-voorzitter van het bestuur van Paradiso in Amsterdam. Hij heeft zitting in het bestuur van de Stichting Nederlands Instituut Digitale Fotografie (NIDF) en is voorzitter van de jury van de Pop Pers prijs en het Buma Pop Stipendium. Ook is hij voorzitter van Freevoice, de media ngo van de Nederlandse hoofdredacteuren, journalisten en mediabedrijven.