Persberichten Lekstroom, 11.40 uur

Utrecht, 11-05-2007

Bob ...of Bon? Al ruim 22.000 blaastesten
IJSSELSTEIN/MAARSSEN - Politie Utrecht heeft in het kader van de campagne 'Bob...of bon?' de afgelopen vier maanden al meer dan 22.000 blaastesten afgenomen in de westelijke kant van de provincie Utrecht. Het totaal aantal aanhoudingen staat inmiddels op 424. Hiervan zijn er 81 beginnend bestuurder. Het hoogste gemeten aantal ug/l's is 1125.

Waarom deze campagne?
De politie houdt vanaf januari 2007 tot en met eind december dit jaar regelmatig alcoholcontroles op diverse locaties in het westelijk gedeelte van de provincie Utrecht. Deze intensieve handhavingperiode krijgt vorm in de campagne 'Bob...of Bon? en heeft tot doel het aantal weggebruikers dat onder invloed van alcohol rijdt, terug te dringen.

Iedereen weet inmiddels dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Toch wordt het aantal doden in Nederland in 2005 als gevolg van ongevallen waarbij alcohol in het spel was, op 115 geschat. Dit aantal is ongeveer 14% van alle verkeersdoden. Omdat in de provincie Utrecht ruim 30% van de alcohol gerelateerde ongevallen plaatsvindt in het westelijk gedeelte, is gekozen voor een campagne in de politiedistricten Lekstroom en Rijn & Venen. Door het houden van veel alcoholcontroles verwachten de organiserende partijen dat weggebruikers de kans op een controle (en de eventuele negatieve gevolgen) hoger gaan inschatten, daarom geen risico meer nemen en dus fris achter het stuur gaan zitten.

Nieuwe alcohollimiet beginnende bestuurders
Vanaf 1 januari 2006 gelden strengere regels voor alcohol in het verkeer. Tijdens de alcoholcontroles houdt de politie dit scherp in de gaten. De strengere alcohollimiet van 0,2 promille oftewel 88 ug/l geldt voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist díe groep een hoge kans heeft op een ongeluk.

De campagne is een samenwerking tussen het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht, Veilig Verkeer Nederland, de politiedistricten Lekstroom en Rijn & Venen en het Verkeershandhavingsteam van de Politie Utrecht.

Inbraak
IJSSELSTEIN - Op donderdagavond 10 mei werd bij een woning ingebroken. Eén verdachte kon worden aangehouden.

Rond 23.55 uur kwam de 41-jarige bewoner van een huis aan de Dissel samen met een vriend thuis. Hij zag dat een ruit van de woning was vernield en ging naar binnen. Hij hoorde gestommel op de eerste verdieping en rende daarheen. Daar kwam hij oog in oog te staan met een geschrokken inbreker. De inbreker zag geen andere uitweg dan door het raam naar beneden te springen. De bewoner en de vriend vlogen naar buiten, maar raakten het zicht op de verdachte kwijt. Vervolgens zagen zij dat een tweede jongen uit de richting van hun tuin kwam lopen en er vervolgens ook hard vandoor ging. De bewoner belde 112.

Politiemensen gingen ter plaatse. In de buurt van de woning werd de tweede verdachte, een 16-jarige jongen uit IJsselstein, aangehouden. Hij is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Uit de woning waren o.a. computer- en geluidsapparatuur gestolen. Het onderzoek naar hem en de eerste verdachte wordt voortgezet.

Zakkenrollen
NIEUWEGEIN - Op een gevorderde fiets werden op donderdag 10 mei twee verdachten aangehouden. Ook een derde verdachte werd in de boeien geslagen.

Rond 17.10 uur kreeg de politie de melding dat op de Raadstede enkele verdachten liepen die op woensdagmiddag de portemonnee van een vrouw hadden gerold. Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse. Bij het zien van de politie, zetten de drie verdachten het op een lopen. Een van de verdachten rende een andere kant op dan zijn twee maatjes. Een agent ging te voet achter hem aan en wist deze verdachte, een jongen van 12 uit IJsselstein, aan te houden.

Een andere agent ging achter het tweetal aan. Omdat zij al een voorsprong hadden, vorderde hij een fiets van een voorbijgangster, die hem direct aan de agent meegaf. Dankzij de fiets wist de agent de in de richting de brug over de Hollandse IJssel vluchtende verdachten in te halen. Beide verdachten, jongens van 13 jaar uit Nieuwegein, werden in hun kraag gevat.

Bij twee van de verdachten werden spullen aangetroffen die vermoedelijk van de diefstal van de portemonnee afkomstig waren. Het drietal is in het politiebureau ingesloten en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Cosmetica
IJSSELSTEIN - Op donderdag 10 mei probeerde een 24-jarige Poolse vrouw een grote hoeveelheid cosmetica te stelen.

Rond 14.15 uur zag een medewerker van een winkel aan de Benschopperstraat dat enkele vrouwen in de winkel veel belangstelling hadden voor de cosmetica-artikelen. Vervolgens zag de medewerker dat één van de vrouwen een behoorlijke hoeveelheid cosmetica-artikelen in een tas laadde. Zij wilde de winkel daarna verlaten en werd aangehouden. De andere dames gingen ervandoor.

De verdachte, een 24-jarige Poolse vrouw, werd even later aan de politie overgedragen. Zij bleek voor ongeveer ¤800,- aan cosmetica te hebben gestolen. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole
IJSSELSTEIN - Op de Provincialeweg N210 werd op donderdag 10 mei van 09.45 uur tot 12.15 uur een snelheidscontrole gehouden.

In 2,5 uur tijd passeerden 1465 voertuigen de radar, waarvan 68 bestuurders harder reden dan de toegestane 80 km/u. De 'topper' reed met een snelheid van 124 km/u. De overtreders krijgen hun bekeuring thuisgestuurd.

Grote gezamenlijke verkeerscontrole
UTRECHT / VIANEN / MAARSSEN - In de avond en nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 mei, heeft Politie Utrecht in samenwerking met het KLPD, de Marechaussee, Belastingdienst, ANWB, Rijkswaterstaat en Veilig Verkeer Nederland een gezamenlijk verkeerscontrole gehouden.

De groots opgezette controle stond in het teken van handhaven op snelheid, alcohol, agressief verkeersgedrag, de technische staat van voertuigen en documentencontrole. De controle vond plaats tussen 19.00 uur en 02.00 uur plaats op verschillende locaties: de A2 ter hoogte van Vianen en Maarssen, de Papendorpseweg in Utrecht, de toerit naar de A12 bij de Europalaan in Utrecht en het provinciale wegennet in de directe omgeving.

Resultaten
In totaal werden 2375 bestuurders bekeurd voor het te hard rijden. Hiervan werd van drie automobilisten het rijbewijs ingevorderd omdat zij meer dan 50 km/u te hard reden. Verder werden nog 125 bekeuiringgen uitgeschreven voor onder andere het niet dragen van de autogordel, het niet handsfree bellen, het niet hebben van een geldige apk-keuring en het negeren van het rode verkeerslicht.

Bij 750 automobilisten werd een blaastest afgenomen. Bij acht bestuurders bleek dat zij te veel gedronken hadden. Zij werden aangehouden en voor een ademanalyse meegenomen naar het bureau. Vier personen werden aangehouden omdat zij nog een boete hadden openstaan. Een man reed in een gestolen auto en werd in een toiletruimte van een tankstation langs de Rijksweg A2 aangehouden. De belastingdienst liet beslag leggen op vijf voertuigen. Het betrof vorderingen tussen de ¤ 2000 en ¤ 20.000. Door de aanwezigheid van de ANWB bleven een groot aantal bestuurders gespaard van een bekeuring omdat de reparaties direct konden worden uitgevoerd.

Samenwerking
In totaal namen ruim vijftig medewerkers van de politie (Politie Utrecht, KLPD en Marechaussee) deel aan de controle. Van de andere organisaties namen elf personen deel. Zeven motorrijders circuleerden om en op de controlelocaties om voertuigen naar de controleplaats te leiden. Maar óók om bestuurders terug te brengen die rechtsomkeert wilden maken bij het zien van de politie. Politieagenten in onopvallende videovoertuigen controleerden in de omgeving op overtredingen van de maximum toegestane snelheid. Het BOB-promotieteam van Veilig Verkeer Nederland deelde voorlichtingsmateriaal uit.

Doel
Het primaire doel van deze controle is uiteraard het terugdringen van verkeersgevaarlijk rijgedrag. Daarnaast bevordert een dergelijke multidisciplinaire verkeercontrole de samenwerking tussen verschillende partners van Politie Utrecht.