Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Imago-onderzoek TNS NIPO

Gehandicapten en chronisch zieken beter in beeld dan zij zelf denken


Het beeld in de samenleving van chronisch zieken en gehandicapten is veel minder negatief dan chronisch zieken en gehandicapten zelf denken. Gezonde mensen hebben wel behoefte aan omgangstips ten aanzien van mensen met een beperking. Dit zijn enkele conclusies uit het onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad).

Het onderzoek 'Klagers, helden of gewone mensen' gaat in op de beeldvorming van chronisch zieken en gehandicapten. De CG-Raad heeft deze opdracht verstrekt omdat hij inzicht wil in hoe gezonde mensen en mensen met een beperking over elkaar denken. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds.

Gezonde mensen zijn het in hoge mate eens met positieve formuleringen over chronisch zieken en gehandicapten als het zijn vaak sterke mensen, ze verdienen veel respect en ze gebruiken hun beperking niet vaak als excuus. Chronisch zieken en gehandicapten verwachten in veel mindere mate dat mensen het hiermee eens zijn.

Drie op de vijf chronisch zieken en gehandicapten proberen bewust iets aan de beeldvorming te veranderen door open over hun beperking te praten en zoveel mogelijk aan het normale leven mee te doen. Wel blijkt uit het onderzoek dat gehandicapten en chronisch zieken zich beperkt voelen in hun deelname aan de samenleving, met name op de arbeidsmarkt en in het uitgaansleven.

Ruim 4 op de 10 gezonde mensen geven aan meer informatie te willen over hoe zij met mensen met een beperking om kunnen gaan. Zij vinden dat gehandicapten en chronisch zieken hun beperking duidelijker moeten uitleggen. De CG-Raad zal daarom in het najaar een boekje uitgeven met tips hoe om te gaan met mensen met een beperking.

De CG-Raad organiseert samen met het Revalidatiefonds Werkplaats 132 om chronisch zieken en gehandicapten te prikkelen na te denken over het beeld dat de buitenwereld van hen heeft. Dit is een kijk- doe- en beleefevenement met serieuze en ontspannende workshops voor mensen met een beperking op zaterdag 12 mei aanstaande in de werktuigenloods te Amersfoort. Voor meer informatie zie www.werkplaats132.nl.


* Klik hier voor de tekst van het onderzoeksrapport van TNS NIPO. Zie het origineel


* Klik hier voor het AD-artikel 'Zelfbewust de straat op in een rolstoel', door Jeroen de Vreede, 11 mei 2007.

(Geplaatst: 11 mei 2007)

---