Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans doet klemmend beroep op Servische medewerking aan tribunaal

11 mei 2007 | "Ik doe een klemmend beroep op de Servische regering om de verantwoordelijkheid en eer die het voorzitterschap van de Raad van Europa met zich brengt te gebruiken om volledige medewerking te verlenen aan het Joegoslaviëtribunaal." Dat zei staatssecretaris Frans Timmermans vrijdag in de Ministersvergadering van de Raad van Europa in Straatsburg.

Servië neemt het voorzitterschap van deze organisatie over. "Respect voor mensenrechten, handhaving van de rechtstaat en democratische beginselen liggen in het hart van deze organisatie. Servië moet de verantwoordelijkheid van het voorzitterschap nu gebruiken door te laten zien dat het ook respect heeft voor het Joegoslaviëtribunaal."

Timmermans verbloemde in zijn bijdrage niet dat er veel kritiek was geweest op het Servische voorzitterschap. Maar hij stelde dat juist door die taak te aanvaarden Servië een kans krijgt concrete stappen te zetten.

Daarnaast zei Timmermans dat de Raad van Europa en de EU moeten ophouden elkaar te beconcurreren en constructief samen moeten werken waar dat mogelijk is en meerwaarde heeft.
"De belangrijke taken van de Raad van Europa dient het welzijn van de inwoners van Europa,
niet dat van diplomaten en politici die te lang onderling bakkeleien over institutionele problemen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl