Opnieuw succes IGZ in rechtzaak illegale medicijnen.


11.05.2007 / 14:03 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Inspectie gezondheidszorg

Inspectie gezondheidszorg

Bezoekadres Parnassusplein 5

2511 VX Den Haag
Postadres Postbus 16119

2500 BC Den Haag
Telefoon (070) 340 79 11
Fax (070) 340 51 40
Internet www.igz.nl

Vrijdag 11 mei 2007

Zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor Slowaaks trio.

Opnieuw succes IGZ in rechtzaak illegale medicijnen.

Voor de tweede keer in korte tijd heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) succes in de strijd tegen handel in illegale medicijnen. De rechtbank in Haarlem heeft twee vrouwen en een man van Slowaakse afkomst onvoorwaardelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes maanden. De eis was tien maanden.

Het Slowaakse trio heeft via postpakketjes anderhalf jaar lang grote hoeveelheden geneesmiddelen verstuurd vanuit een woning in Amsterdam. Ze werkten in opdracht van een Israëlische criminele organisatie. Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de verdachten uitvoerders waren en niet de hoofddaders.

Bij de aanhouding van de drie werden in november 750 000 verschillende capsules en tabletten gevonden. Het bleek om namaakmedicijnen te gaan voorzien van merknamen van bekende fabrikanten (Roche, Bayer, Pfizer, Abbot, Eli Lilly). Sommige van de pillen bleken na onderzoek geen werkzame stoffen te bevatten.

De IGZ waarschuwt de consument al langer voor medicijnen die via internet of op andere manier te koop worden aangeboden: 'Het is gevaarlijk omdat je niet weet welke stoffen er inzitten. Soms heb je geluk en zit er niets in. Maar vaak bevatten de medicijnen bestanddelen die in combinatie met andere geneesmiddelen direct gevaar voor de gezondheid opleveren. Soms is het echt levensgevaarlijk,' aldus de inspecteur die zich bezighoudt met de opsporing van illegale geneesmiddelen.

Door oplettendheid van de Douane werden veel postpakketjes die bestemd waren voor de VS, gescand op inhoud. Na onderzoek van de IGZ in nauwe samenwerking met de FIOD en ECD op Schiphol is gebleken dat enkele miljoenen pillen via Nederland zijn verzonden naar met name de Verenigde Staten.

Eind april boekte de IGZ nog succes in de Libidfit zaak. De producent en distribiteur van nepviagra werden tot hoge geldboetes veroordeeld. (zie persbericht Libidfit 28 april www.igz.nl)