Nieuw-Vlaamse Alliantie


Toegankelijkheidsnormen voor publieke gebouwen (11/05/07)

Vlaams Parlementslid Helga Stevens (N-VA) legt een resolutie neer in het Vlaams Parlement betreffende de toegankelijkheid van publieke ruimtes. De resolutie richt zich niet enkel op openbare gebouwen zoals gemeentehuizen, cultuurcentra, maar ook op publiek toegankelijke gebouwen zoals winkelcentra en bioscopen.

De resolutie dwingt de bevoegde Vlaamse minister om tegen 2009 nieuwe regels uit te werken. Deze moeten de nu precies 30 jaar oude federale regels vervangen die hoogst inefficiënt gebleken zijn. 30 jaar na datum kon België een gidsland geweest zijn op het vlak van toegankelijkheid maar België bengelt nog steeds achteraan het Europees peloton.

Dankzij alomvattende en sluitende regels wil Helga Stevens eindelijk een kentering teweeg brengen. Nu worden zelfs vandaag nog steeds publieke gebouwen opgetrokken waar personen met een handicap, maar eigenlijk iedereen die moeilijker te been is, de facto niet welkom zijn.

Helga Stevens wil de Vlaamse regering opleggen dat zij minimumnormen uitvaardigt zonder dewelke geen vergunning meer afgeleverd kan worden om publieke gebouwen op te trekken of te verbouwen. Voor publieke gebouwen met een bepaalde functie of vanaf een bepaalde oppervlakte dient ook een verplicht voorafgaand toegankelijkheidsadvies ingewonnen te worden door een gespecialiseerd bureau. Verder bevat de resolutie bepalingen aangaande de verplichte aanwezigheid van rolstoeltoegankelijke toiletten, de toetsing van alle bestaande publieke ruimtes, meer toegankelijke sociale woningen en de opname van toegankelijkheid van publieke ruimtes in de opleiding van ingenieurs en (binnenhuis)architecten.

Sinds 1980 is ruimtelijke ordening een Vlaamse bevoegdheid. Europa vraagt dat alle publiek toegankelijke gebouwen in 2010 toegankelijk zijn voor personen met een handicap. De Vlaamse regering kan niet langer stil blijven zitten, want stilzitten betekent uitsluiten.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Helga Stevens

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be