SP Noord-Holland

SP Noordholland :: Nieuws

Rijk en provincie neemt SP's gratis reizen met OV over

11-05-2007 * Van juni tot oktober kunnen 65-plussers in de daluren gratis reizen met de streekbuslijnen in Noord-Holland Noord. Het gaat om een experiment dat totaal zo'n 400.000 ¤ kost en voor de helft wordt betaald door de provincie en voor de helft door het Rijk.Op vertoon van hun identiteitspas kunnen 65-plussers voor niets mee met de streekbussen in de regio's Noord-Kennemerland, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland. De Alkmaarse stadsbusdiensten vallen buiten het experiment.

Het door het Rijk genomen besluit is bedoeld om te kijken wat het feit dat je gratis kunt reizen voor effect heeft op het gebruiken van het Openbaar Vervoer. De belangrijkste vraag is natuurlijk: laat men de auto staan als het OV aantrekkelijker (want goedkoper) wordt?

De SP is blij met het proefproject. Gratis reizen, die mogelijkheid scheppen voor een aantal groepen, is iets wat de SP al een paar jaar in haar partijprogramma heeft staan. De SP vindt het wel jammer dat voor het project onder andere deze regio, Noord-Holland Noord, is uitgekozen. Daar rijden namelijk al bijna geen bussen meer. En wat er niet is, kun je niet oppimpen door het gratis te maken. Er zijn trajecten waar de bussen om de 2 uur rijden en op zaterdag en zondag in het geheel niet. Bert Putters: 'Het zit er dik in, dat de proef nu niet gaat slagen en dat ze dan zeggen: zie je wel, men wil niet met het OV, hoe aantrekkelijk je het ook maakt. Een gemiste kans, maar hoe dat ook zij: het is echt goed dat het Rijk en de provincie dit uitproberen. Dat geeft aan dat men daar aan de top niet helemaal doof is voor goede argumenten en ideeën.'

Zie ook:

* Dossier Openbaar Vervoer