Gemeente Nijmegen
Brief Burgemeester De Graaf van Nijmegen aan minister Plasterk over museum

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
Dr R. Plasterk

Excellentie,

Reeds enige jaren wordt gesproken over een museum voor de Nederlandse geschiedenis, dan wel een locatie waarop kennis kan worden genomen van de hoogte (en diepte-) punten uit ons vaderlands verleden, al dan niet in interactieve vorm. Wij menen dat aan een dergelijke nationale instelling grote behoefte bestaat. Niet alleen inwoners van ons eigen land, oud of nieuw, zullen belangstelling hebben voor de historische diepten van onze samenleving en cultuur en voor de wijze waarop die mede door invloeden van buiten zijn gevormd. Ook buitenlandse bezoekers hebben naar verwachting interesse voor de historie van ons land.
Uw voornemen om nu daadwerkelijk dit museum te realiseren, heeft onze hartelijke steun.

De wijze waarop u wilt besluiten over de plaats waar dit museum moet komen, roept bij ons echter vragen op. Onder uw voorgangster leek het een haast vanzelfsprekende maar niet beargumenteerde zaak dat dit museum in Den Haag zou worden gevestigd. Na uw aantreden heeft u echter kenbaar gemaakt dat u zelf wilt kiezen tussen een drietal steden, te weten Den Haag, Amsterdam en Arnhem. U heeft daarbij aangegeven dat uw keuze mede is geïnspireerd door de overweging om de vestigingslocatie te laten aansluiten bij bestaande instellingen en activiteiten die de geschiedenis van Nederland vertellen. Ook zou er een directe locatie moeten zijn tussen de vestigingslocatie en de omgeving.
Wij denken dat dit zinvolle overwegingen zijn. Zij rechtvaardigen echter niet een verder ongemotiveerde selectie van slechts drie steden in ons land. Dat deze selectie betrekkelijk arbitrair is, wordt inmiddels al bewezen nu ook Utrecht met reden meent aan uw voorwaarden te kunnen voldoen.

Wij vragen ons af of u, nu uitdrukkelijk blijkt dat meer dan de drie geselecteerde steden belangstelling hebben om mee te dingen naar de vestiging, niet alsnog zou kunnen besluiten tot een open competitie tussen potentieel in aanmerking komende steden middels een openbare aanbestedingsprocedure. Zo een competitie doet recht aan het belang van het Nationaal Historisch Museum, maar evenzeer aan de mogelijkheden van steden om hun historisch belang en relevantie voor de nationale geschiedenis op gelijkwaardige en objectief toetsbare wijze te presenteren.

Mocht u zich tot een dergelijke, vernieuwende, procedure aangetrokken voelen en dus alsnog ook andere steden dan de huidige selectie tot de competitie toelaten, zal Nijmegen niet nalaten een "bod" te doen.
Nijmegen werd immers in het Romeinse rijk al als een belangrijke stedelijke vestiging beschouwd en als een hoofdstad van de Limes, de Noordgrens van het Romeinse rijk. De stad kreeg meer dan 2000 jaar geleden romeinse stadsrechten. Daarmee is Nijmegen de oudste stad van Nederland.
Nadien speelde de stad onder meer een belangrijke rol in het rijk van Karel de Grote, kende het een bloeiende Middeleeuwse samenleving en was het de plaats waar in de jaren 1678 en 1679 de eerste vredesonderhandelingen op een Europese schaal werden gevoerd, hetgeen leidde tot de ook in de ons omringende landen betekenisvolle Vrede van Nijmegen. Het is u bekend dat ook in de geschiedenis van de vorige eeuw Nijmegen een belangrijke plaats inneemt. Daarbij denken wij niet alleen aan de emancipatoire beweging die in 1923 leidde tot de eerste Katholieke Universiteit, maar ook aan de oorlogshandelingen in september 1944 die Nijmegen voor langere tijd frontstad maakte.
Het Nationaal Historisch Museum zou in de oudste nationale stad dan ook niet misstaan, zeker niet nu in Nijmegen op vele plekken en door middel van vele activiteiten het verleden kan worden herleefd.

Wij zouden het op prijs stellen als u onze suggestie van een open competitie serieus zou willen overwegen en wachten met belangstelling uw reactie af.

Met vriendelijke groet,

Namens het college van burgemeester en wethouders,

De burgemeester, De wethouder voor Cultuur en Economie,

Mr Th. C. de Graaf J.G. Kunst

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting van de gemeente Nijmegen, telefoon 024-3292380, of 024-3292585.

Met vriendelijke groeten

Arian Kuil
Afdeling persvoorlichting gemeente Nijmegen
024 - 3292379
06 - 20430397

www.nijmegen.nl

---- --