Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
11 mei 2007

MINISTERRAAD STEMT IN MET IMPLEMENTATIE RICHTLIJN MARKTEN VOOR FINANCIËLE INSTRUMENTEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Bos van Financiën ingestemd met een wetsvoorstel ter implementatie van de Europese richtlijn markten voor financiële instrumenten. De richtlijn, beter bekend als de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID), vervangt de richtlijn beleggingsdiensten uit 1993 en heeft tot doel een meer efficiënte en geïntegreerde Europese markt voor beleggingsdiensten en -activiteiten tot stand te brengen waardoor de belangen van beleggers beter worden beschermd.

De MiFID biedt de mogelijkheid voor het ontstaan van nieuwe soorten handelsplatformen (zoals effectenbeurzen). Concurrentie tussen deze handelsplatformen levert een grotere en meer efficiënte markt op als gevolg van innovatie en lagere transactiekosten. Ter waarborging van een goede prijsvorming worden handelsplatformen verplicht tot het bekend maken van aangeboden en tot stand gekomen prijzen. Beleggingsondernemingen moeten daarnaast maatregelen nemen om tot het beste resultaat voor hun cliënten te komen bij de uitvoering van hun orders. Daarnaast beoogt de MiFID de grensoverschrijdende dienstverlening door beleggingsondernemingen beter te faciliteren.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het is de bedoeling om de wet op 1 november 2007 in werking te laten treden

RVD, 11.05.2007