Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan de NVJ-leden werkzaam bij de dagbladen

Amsterdam, 10 mei 2007

Geachte collegae,

Inmiddels hebben we twee bijeenkomsten gehad met de werkgevers in het kader van een nieuwe CAO voor 2007, mogelijk ook voor 2008.

We hebben voorstellen uitgewisseld (zie villamedia.nl/dagblad voor zowel het voorstellenpakket werkgevers als NVJ) en uitvoerig gesproken over het loongebouw.

De NVJ heeft, zoals ook al aangegeven in de voorstellenbrief, geconstateerd dat er veel problemen zijn bij de invoering van het nieuwe loongebouw. Begin dit jaar heeft, in samenwerking met het Genootschap van Hoofdredacteuren een tussentijdse inventarisatie plaatsgevonden. Naast veel andere problemen zouden de doorstroomkansen het grootste struikelblok vormen; het nieuwe loongebouw zou heel veel journalisten perspectief ontzeggen en zelfs in een lagere schaal indelen. Het is nog steeds de vraag of dit aan het nieuwe loongebouw ligt of aan de wijze waarop het is ingevoerd bij de verschillende bedrijven.

De komende weken zal een grootscheepse evaluatie plaatsvinden. Alle redactiecommissies, hoofdredacties en afdelingen p&o zullen benaderd worden om vragen te beantwoorden die duidelijk moeten maken welke knelpunten er zijn en bij wie die het meeste voorkomen (benchmark). Het is de bedoeling dat de uitslag van deze evaluatie besproken wordt tijdens de CAO onderhandelingen zodat er eventueel reparatie kan plaatsvinden.

De vragenlijst ten behoeve van de evaluatie treft u ter inzage aan op www.villamedia.nl/dagblad onder het nieuwsoverzicht.

De komende weken zullen we ons over deze problematiek buigen c.q. over leeftijdbewustpersoneelsbeleid en natuurlijk ook over de structurele loonsverhoging voor dit jaar.

We houden u op de hoogte van de vorderingen van de gesprekken en uiteraard van de uitkomst van de evaluatie.

Met vriendelijke groet,

namens de onderhandelingsdelegatie CAO Dagblad 2007

Bianca Rootsaert
secretaris NVJ

CAO delegatie NVJ 2007: Wiebe Pennewaard(voorzitter), Bert de Jong, Frits Poelman, Ton Meens, Tanja Kits, Martin Visser, Giel ten Bosch