Gemeente Wijdemeren


10/05/07

20 starterswoningen in Kortenhoef

Burgemeester en wethouders van de gemeente Wijdemeren hebben vergunning verleend voor de bouw van 20 starterswoningen aan de Kerklaan 20 in Kortenhoef. Het gaat om kleinere tweekamer koopappartementen, geschikt voor 1 tot 2-persoonshuishoudens. Het college geeft hiermee invulling aan de wens van de gemeenteraad om het voor startende woningzoekende jongeren mogelijk te maken om in Wijdemeren te blijven.

In 2005 is op verzoek van de gemeente en in samenwerking met Woningcorporatie Het Gooi e.o, Atrium en de Algemene Woningbouwvereniging Loosdrecht een woonwensenonderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek dat starters op de woningmarkt het erg moeilijk hebben. De meeste koopwoningen zijn financieel onbereikbaar en er komen te weinig betaalbare huurwoningen vrij. In de afgelopen drie jaar zijn daardoor circa 500 jongeren tussen de 15 en 30 jaar uit de gemeente Wijdemeren vertrokken. In februari vorig jaar stelde de gemeenteraad al in een woonvisie vast dat er specifiek gebouwd moet worden voor starters/jongeren.

De starterswoningen komen op de plaats van een pand dat vanaf 1962 in gebruik was als hotel De Oude Herberg en van1997 tot 2002 als asielzoekerscentrum. Vanaf 2002 stond het leeg. Het nieuwe gebouw bestaat uit drie lagen. Aan de kant van de Kerklaan ligt de tweede verdieping wat terug, zodat het gebouw aan die kant geen massale uitstraling heeft. De woningen variëren in oppervlakte van 63 tot 84 m2 en de koopprijs ligt tussen de circa 140.000 tot 175.000 euro v.o.n.