CAO-onderhandelingen sector Gemeenten gestart

11.05.2007 / 15:10 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vng

Vng

Persbericht

CAO-onderhandelingen sector Gemeenten gestart

Vandaag hebben CAO-partijen in de gemeentelijke sector hun inzet voor de onderhandelingen uitgewisseld. Het College voor Arbeidszaken (CvA) van de VNG, de werkgeversvereniging van Nederlandse gemeenten, vindt het belangrijk om in de nieuwe CAO afspraken te maken die de het hoofd bieden aan de vervangingsvraag die op gemeenten af komt. Hierbij moet extra aandacht zijn voor hoger opgeleiden. De huidige CAO loopt op 1 juni aanstaande af.

Het gemiddelde opleidingsniveau in de gemeentelijke sector is hoog. En juist voor hoger opgeleid personeel wordt de arbeidsmarkt de komende jaren krapper. Uit onderzoek blijkt dat hoger opgeleide gemeenteambtenaren slechter worden betaald dan in de marktsector, terwijl ambtenaren met een laag opleidings- en beroepsniveau een beloningsvoordeel hebben. Het CvA wil in de CAO hiervoor een oplossing zoeken, zodat de sector aantrekkelijk blijft voor hoger opgeleid personeel. Het CvA zet daarom in op een verantwoorde loonontwikkeling met extra aandacht voor hoger opgeleiden.

Het College voor Arbeidszaken van de VNG is de werkgeversvereniging van alle Nederlandse gemeenten. De werknemers in de gemeentelijke sector worden vertegenwoordigd door ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF. In de gemeentelijke sector werken ca. 185.000 personen.

Den Haag, 11 mei 2007