VVD


11-5-2007

Van Baalen: steenpuist Gaza verwijderen

Een VVD-delegatie, onder leiding van fractievoorzitter Mark Rutte, heeft afgelopen week een bezoek aan Israël gebracht. Op de laatste dag werd het Israëlisch industriestadje Sderot naast de Gazastrook bezocht.

Sderot heeft geen enkele militaire betekenis. Vanuit de Gazastrook worden dagelijks raketen op Sderot afgevuurd met als enig doel de lokale bevolking te treffen. Jaarlijks vallen er vele doden en gewonden. De VVD'ers Rutte, Van Baalen, Griffith en Boekestijn spraken met burgemeester Eli Moyal en een gezin dat die ochtend door een raketaanval was getroffen.

VVD-woordvoerder Hans van Baalen begrijpt dat Israël daarom genoodzaakt is preventief én reactief in Gaza in te grijpen, waaronder helaas ook de Palestijnse bevolking van Gaza te leiden heeft. Het enige alternatief is het uitdrukken van deze terroristische steenpuist in Gaza door internationale troepen. Dan moet de internationale gemeenschap, echter, wel bereid zijn de terroristen actief te bestrijden en daarmee de raketaanvallen op Israël te stoppen. Zo niet, dan moet de internationale gemeenschap stoppen met het bekritiseren van Israël's harde aanpak van de terreur vanuit Gaza. Het is kiezen of delen, aldus VVD-buitenlandwoordvoerder Van Baalen.

Vrijdag 11 mei 2007