Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Circulaire veiligheid van mensen met beperkingen

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken neemt verschillende acties op het gebied van de veiligheid van mensen met beperkingen. In deze circulaire een overzicht van de acties en maatregelen die zelf opgestart kunnen worden.

Recent onderzoek in opdracht van BZK geeft aan dat ongeveer 15 procent van de Nederlandse bevolking in geval van een calamiteit tegen problemen oploopt die het gevolg zijn van een persoonlijke beperking: ze zijn onvoldoende mobiel om te kunnen vluchten, raken in paniek omdat zij door een verstandelijke beperking niet weten hoe juist te handelen of nemen signalen niet waar door een zintuiglijke handicap. Dit percentage mensen dat minder zelfredzaam is neemt in de toekomst naar verwachting verder toe door de vergrijzing van de samenleving en steeds betere medische voorzieningen.

Hiernaast blijkt uit recent onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) dat In de in dit onderzoek onderzochte gemeentelijke rampenplannen nauwelijks sprake is van concrete invulling van activiteiten die er op gericht zijn mensen die minder zelfredzaam zijn te evacueren.

Hieronder kunt u de circulaire in PDF-bestand downloaden. Zie het origineel

Bestanden


* Circulaire: veiligheid mensen met beperking.pdf (168 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand


---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties