ABVAKABO FNV

Nieuwe bewindslieden geven visie op `beroepseer'

De stichting Beroepseer heeft 1 mei 2007 voor een keer omgedoopt in de Dag van de Beroepseer. Vanaf die dag staat op de site van de stichting een serie videoboodschappen van nieuwe bewindslieden voor onderwijs en zorg. Ze roepen werknemers op om te reageren.

De staatssecretarissen en ministers op de ministeries voor Volksgezondheid en Onderwijs geven hun visie over het thema `beroepseer'. In de videoclipjes is onder andere minister Ab Klink (Volksgezondheid) te zien. De minister spreekt zich uit over zaken die volgens hem soms de beroepsuitoefening in de zorg in de weg staan, zoals de overmaat aan procedures en regels. Ook pleit hij voor innovatie die erop gericht is dat zorgverleners `met de handen aan het bed beter uit de voeten kunnen'.

Onderwijs

Minister Plassterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap komt ook aan het woord. Hij maakt zich zorgen dat de beroepseer `erodeert' doordat mensen in het onderwijs te weinig zeggenschap over hun werk hebben. Plassterk: "We zijn nu aan het denken over de positie van de leraar, hoe zou je die kunnen verbeteren, hoe zou je het vak mooier kunnen maken. Betaling speelt daarbij soms ook een rol, dat is helder." Volgens staatssecretaris Marja Bijsterveld betekent beroepseer in de eerste plaats trots zijn op wat je doet.

U kunt de boodschappen als video bekijken of hier nalezen: bewindslieden over beroepseer.
11-05-2007, Geestelijke gezondheidszorg, Nederlandse universiteiten, Primair onderwijs, Universitair medische centra, Verpleeg- en verzorgingshuizen, Voortgezet onderwijs, Ziekenhuizen | Meer over: