Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 11 mei 2007.

Openbare Bibliotheek Amsterdam maakt onderscheid op basis van godsdienst

De Commissie Gelijke Behandeling heeft de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) schuldig bevonden aan het maken van onderscheid op basis van godsdienst. De Bibliotheek wees een vrouw af voor een vakantiebaan vanwege de wijze waarop zij haar hoofddoek knoopt. De sollicitante kon om godsdienstige redenen niet voldoen aan de eisen die de bibliotheek hiervoor stelde. Inmiddels heeft de bibliotheek naar aanleiding van de klacht de richtlijn aangepast.

Het Meldpunt Moslim Discriminatie van Stadsdeel De Baarsjes ontving een klacht van een sollicitante met een Islamitische geloofsovertuiging. De sollicitante reageerde op een vacature via uitzendbureau Content. Het uitzendbureau had van de OBA de richtlijn meegekregen geen sollicitanten aan te nemen die hun hoofddoek aan de voorkant dichtknopen. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) - een onafhankelijk organisatie ingesteld door de regering - meld in haar uitspraak: "Dit is indirect onderscheid op grond van godsdienst dat niet objectief gerechtvaardigd is."

Volgens de commissie is uitzendbureau Content bij de klachtenbehandeling adequaat opgetreden naar aanleiding van de klacht van het Meldpunt. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg: "Wij stellen ons ten doel iedereen in het stadsdeel aan de slag te krijgen. Wij voelen ons als Stadsdeel dan ook verantwoordelijk voor de gelijke behandeling van onze bewoners door werkgevers. Mensen kunnen hun klachten altijd kwijt bij ons Meldpunt."

Meldpunt Moslimdiscriminatie: www.baarsjes.nl/meldpunt




Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam