Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Trillingen oorzaak lek kernreactor Petten

11-05-2007

De hogefluxreactor in Petten, een nucleaire onderzoeksreactor, ligt tijdelijk stil vanwege een kleine lekkage in een noodkoelleiding. Het lek is ontstaan door trillingen in de leiding. Het defecte onderdeel van de leiding is inmiddels vervangen.

"Elke leiding trilt doordat er water doorheen stroomt. Door langdurig trillen is slijtage in een onderdeel opgetreden. Deze is vervangen door een reserve-onderdeel, maar daarmee zijn de problemen op de lange termijn niet opgelost", zo liet de woordvoerder weten.

Voorkomen
De beheerder van 'Petten', de Nuclear Research and Consultancy Group (NRG), en de Kernfysische Dienst overleggen over mogelijke aanvullende maatregelen die moeten voorkomen dat het probleem zich weer voordoet. Maatregelen die bijvoorbeeld de trillingen doen dempen. Volgens de woordvoerder is de lekkage nooit een gevaar voor de gezondheid geweest.

Kankerbestrijding
In Petten wordt onder meer onderzoek gedaan naar manieren om de levensduur van radioactief afval te verkorten. Daarnaast produceert de hogefluxreactor radioactieve substanties die aan ziekenhuizen worden geleverd voor kankerbestrijding.

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Straling