Postbank

Postbank BeleggersBarometer stabiel

Beleggers behoudend over eigen rendement bij stijgende beurs

11 mei 2007

Amsterdam, 11 mei 2007 - Particuliere beleggers blijven voorzichtig bij de huidige stijgende koersen op de beurs. Deze houding vertaalt zich in een gelijkblijvende score van de Postbank BeleggersBarometer van 144, waarmee het optimisme nog steeds ruimschoots overheerst. Opvallend is dat ruim de helft verwacht de komende drie maanden een positief rendement te behalen, tegen 82% in december. Hoewel de waarde van de portefeuilles herstel laat zien, verschillen de meningen toch sterk of een herstellende beurs ook echt het juiste instapmoment biedt.
Beleggersbarometer
De AEX-index staat inmiddels weer duidelijk hoger dan begin maart, maar helemaal gerust zijn beleggers nog niet. De pijn in de portefeuilles is in ieder geval verdwenen. 64 procent van de beleggers heeft de afgelopen drie maanden een positief rendement behaald, tegen 52 procent een maand eerder.

Beleggers zijn wel iets minder optimistisch over de economische situatie. Volgens 62 procent van de beleggers is de economische situatie de afgelopen drie maanden verbeterd. Dat was in februari nog 83 procent. En het aantal beleggers dat de komende maanden een verbetering verwacht, is in die twee maanden gedaald van 72 naar 56 procent.
Positieve kijk op eigen financiële situatie
Steun kreeg de barometer van het oordeel van beleggers over hun eigen financiële situatie. Zij kijken met een glimlach terug naar hun financiële situatie gedurende de laatste drie maanden. Het is in de ruim vierjarige geschiedenis van de barometer zelfs nog niet voorgekomen dat het aantal optimisten de zwartkijkers in deze mate overtreft (36% versus 9%). Ook over de komende drie maanden zijn beleggers positief. Ze verwachten na maandelijkse uitgaven meer geld over te houden. De groep beleggers die dat volledig wil gaan besteden is toegenomen. Van geld dat niet geconsumeerd wordt gaat wel een groter deel naar beleggen.
Voorzichtigheid troef voor komende drie maanden De grootste verandering zit in de manier waarop beleggers tegen hun toekomstige portefeuillewaarde aankijken. In december dacht 82 procent van de beleggers nog de daaropvolgende drie maanden een positief rendement te kunnen behalen, tegen 56 procent in april.

Al met al lijkt het er dus op dat beleggers de komende maanden behoudender zijn in hun verwachtingen. Gezien de tijd van het jaar is het de vraag of zij massaal de oude beleggerswijsheid `sell in May and go away' zullen toepassen. Daar heeft de Postbank aanvullend onderzoek naar gedaan.
Beleggerswijsheden
In april is aan beleggers een aantal beleggerswijsheden voorgelegd. Het meest bekend blijkt de wijsheid `what comes up, must come down'. `Sell in May and go away, but remember to be back in September' wordt door 43% van de beleggers herkend. De wijsheden zijn nu veel bekender dan in oktober 2004, toen de Postbank dezelfde peiling hield. In de tussentijd is er veel veranderd. Het aantal beleggers en orders is toegenomen en er wordt meer over geschreven en gepraat. Beleggen leeft nu meer dan in 2004.

Handelen naar de wijsheden doen de beleggers maar in beperkte mate, meer dan de helft van de beleggers handelt er nooit naar. Ze nemen hun beleggingsbeslissingen eerder op de volgende eigen vuistregels:

ga op je gevoel / gezond verstand af
beleg alleen met geld dat je kunt missen
luister niet naar anderen
stap in als iedereen uitstapt
Beurskoersen bepalen instapmoment
Het juiste instapmoment is volgens 41 procent van de beleggers als de beurs aan het herstellen is. Eerst bevestiging zien, en dan pas geloven. Een stabiele beurs is volgens 17% het goede instapmoment. Opvallend is dat in oktober 2004 de een aantrekkende economie als belangrijkste moment om in te stappen op de beurs werd genoemd (36%), terwijl in 2007 de situatie op de beurs de doorslag geeft.

De meningen zijn verdeeld over de vraag of nú het juiste moment is om in te stappen. 32% van de beleggers vindt het een goed moment, terwijl 36% het moment juist helemaal niet gunstig vindt. Van deze laatste groep verwacht een kwart dat dat moment wel over een half jaar zal komen. Volgens deze groep klopt het gezegde dus toch: `remember, be back in September'.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg. De Postbank BeleggersBarometer wordt samengesteld op basis van een representatieve steekproef (telefonisch en via internet) onder circa 400 Nederlandse beleggers. Iedere week vindt een steekproef plaats, iedere maand worden andere beleggers ondervraagd om paneleffecten te voorkomen.Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Millward Brown, lid van MOA.
De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank afdeling Persvoorlichting, Cindy Penders, tel: (020) 584 6441.

Over Postbank
De Postbank is met 7,5 miljoen particuliere en zakelijke rekeninghouders een van de grootste financiële dienstverleners van Nederland. Klanten kunnen bij de Postbank terecht voor alle financiële producten: betalen, sparen, lenen, hypotheken, verzekeren, beleggen en pensioenen. De Postbank stelt ze in staat om zelf financiële keuzes te maken en doelen te realiseren met betrouwbare producten die tegen een scherpe prijs worden aangeboden. De Postbank is onderdeel van ING Groep.