KNHS


Commotie in La Baule
10 mei 2007
Piet Raijmakers

LA BAULE (Fra) (KNHS) - Tijdens de loting voor de op vrijdag op het programma staande eerste wedstrijd in het kader van de Samsung Super League lootte Nederland de tweede startpositie. Voor ons land gaat Piet Raijmakers sr. (Asten) met Van Schijndel's Curtis als eerste van start, gevolgd door Marc Houtzager (Rouveen) met Opium VS. Vincent Voorn (Dinteloord) start met Audi's Al Pappilion Armanie als derde, terwijl de vorige week in Mierlo Nederlands kampioen geworden Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blaauwendraad's O Brien de rij sluit.

In de wedstrijden op de openingsdag bleken de Nederlandse paarden goed in hun vel te steken. De weersomstandigheden waren bewolkt, met een frisse van de Atlantische oceaan afkomstige bries, die af en toe in staat bleek om onderdelen van hindernissen uit de ondersteuning te blazen. In de belangrijkste wedstrijd van de dag, die direct op tijd werd verreden, eindigde Vincent Voorn met Gestion Priamus Z op een voortreffelijke tweede plaats, terwijl Piet Raijmakers met Van Schijndel's Optical vierde werd. Hoorn liet met Blaauwendraad's O'Brien alle hindernissen in takt, net als Marc Houtzager dat deed met Opium VS, maar beiden beschouwden deze rit meer als een vingeroefening voor de landenwedstrijd. De wedstrijd werd gewonnen door de Amerikaan Todd Minekus met Pavarotti. Gerco Schröder (Tubbergen), ook aanwezig in La Baule met drie paarden waaronder Eurocommerce Berlin, is door Ehrens buiten de equipe gelaten.

Tijdens de persconferentie na de loting van de eerste Samsung Super League wedstrijd van dit seizoen ontstond enige commotie over de verlaging van de prijzengelden die de organisatie doorgevoerd bleek te hebben. In twee wedstrijden werd hij prijzengeld met 15.000,-- euro teruggeschroefd, terwijl in de op zaterdag te verrijden Derby tienduizend euro minder te verdienen is. De voorzitter van de organisatie René Pasquier weet de oorzaal daarvan aan een sponsor die zich op het laatste moment zou hebben teruggetrokken, waardoor er ineens een gat in de begroting ontstond van bijna een ton. "Wij investeren alle geld dat we hebben in de sport. Daarnaast zijn we een non profit organisatie en kunnen geen verlies accepteren. We hebben in de kosten moeten snijden en we hebben ook een gedeelte van onze pijn bij de ruiters neergelegd", aldus Pasquier. Aan de andere kant zijn de druiven iets minder zuur dan ze lijken, omdat het totale prijzengeld is gestegen van 320.000,-- euro in 2006 naar 375.000,-- euro in 2007. Maar naast het prijzengeld zijn er ook punten te verdienen voor de mondiale FEI Gandini ranglijst en telden daarvoor vorig jaar slechts drie wedstrijden mee, dit jaar zijn het er vijf. "We zullen het moeten accepteren, maar we zijn er niet gelukkig mee", aldus de Zwitserse chef d'equipe Rolf Grass. Ook bondscoach Rob Ehrens toonde zich niet blij met deze ontwikkeling, temeer daar hij er door de organisatie van te voren niet van op de hoogte was gesteld. "Toch denk ik niet dat dit van invloed zal zijn op de prestaties van de ruiters, omdat iedereen nu eenmaal graag wil winnen", aldus Ehrens.
Het was een opvallende persconferentie, omdat er maar liefst drie nieuwe bondscoaches achter de tafel zaten. Voor Zweden is de amazone Maria Gretzer nu actief, terwijl voor Frankrijk ook een oud-ruiter, Gilles Bertrand de Balanda, deze taak op zich heeft genomen. Lucien Somers, de Belgische bondscoach, laat zich in La Baule vervangen door Jean Paul Musette. Somers moet parcoursen bouwen in Grobbendonk, de eerste reserve Stanny van Paesschen liet weten niet te kunnen, en ook Eugène Mathy, de tweede reserve, moest afzeggen, waardoor België nu in de eerste Samsung Super League wedstrijd na de degradatie in Barcelona 2005 met de derde reserve chef d'equipe is afgereisd. "Ik mag dan de derde reserve zijn, maar ik stel wel het winnende team op", aldus Musette.

De eerste wedstrijd in het kader van de Samsung Super League wordt verreden op 11 mei 2007. De eerste manche gaat van start om 15.00 uur, terwijl het aanvangstijdstip van de tweede ronde gepland staat om 16.45 uur. Alle info over het CHIO te La Baule is te vinden op www.labaule-cheval.com

De startvolgorde van de eerste Samsung Super league wedstrijd is als volgt:


1) Duitsland

2) Nederland

- Raijmakers

- Houtzager

- Voorn

- Hoorn

3) Frankrijk

4) Zweden

5) Zwitserland

6) USA

7) Groot-Brittannië

8) België

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen