Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen lid Ormel met betrekking tot eurocommissaris Michel 11-05-2007

Samenvatting:

Inhoud:

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ormel over de rol van Europees commissaris Michel bij de komende verkiezingen in België. Deze vragen werden ingezonden op 23 april 2007 met kenmerk 2060713080.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,

Frans Timmermans

Antwoord van de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van het lid Ormel over de rol van Europees commissaris Michel bij de komende verkiezingen in België.

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het voornemen van eurocommissaris Michel om tussen 12 mei en 10 juni onbetaald verlof op te nemen om een actieve rol te spelen in Belgische verkiezingen? Gelden de bepalingen voor een eurocommissaris niet tijdens een verlofperiode? 1)

Antwoord

Ja, ik ben van het voornemen van de eurocommissaris op de hoogte.

De bepaling inzake de onafhankelijke uitoefening van het ambt van een commissaris, zoals neergelegd in artikel 213 van het EG-Verdrag, is ook van toepassing tijdens een verlof.

Vraag 2
Acht u het actief deelnemen aan een verkiezingscampagne in overeenstemming met artikel 213 van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting van de EG?

Vraag 3
Vindt u het wenselijk dat de activiteiten van commissaris Michel voor de Europese Unie in deze periode worden waargenomen door een andere commissaris? Waaruit bestaan deze activiteiten in voornoemde periode?

Antwoord

Het deelnemen aan een nationale verkiezingscampagne staat de onafhankelijke uitoefening van het ambt van een commissaris niet per definitie in de weg. Dat zal afhangen van de wijze waarop de commissaris aan die nationale activiteit invulling zal geven. Daarnaast is het van belang dat als een lid van de Commissie tijdelijk verlof wordt verleend, de uitvoering van de aan hem of haar toevertrouwde taken door de Commissie worden gewaarborgd. Dit laatste is het geval. De portefeuille van de betrokken commissaris zal tijdelijk door een ander lid van de Commissie worden waargenomen.

Vraag 4
Zijn er garanties dat eurocommissaris Michel zich na zijn verlofperiode onthoudt van nationale politieke activiteiten die strijdig zijn met zijn functie?

Vraag 5
Op welke wijze zet u zich in om er voor te zorgen dat in de toekomst geen onbetaald verlof voor nationale politieke activiteiten verleend kan worden aan een eurocommissaris?

Antwoord

De voorzitter van de Europese Commissie is verantwoordelijk voor de taakverdeling binnen het College van commissarissen en beslist over tijdelijke afwezigheid en vervanging van een commissaris. De commissievoorzitter heeft in een mededeling van 16 maart 2007 laten weten dat het onbetaald verlof van eurocommissaris Michel is goedgekeurd. Ik vertrouw er op dat de voorzitter van de Commissie zorgvuldige afspraken met de eurocommissaris heeft gemaakt over zijn activiteiten gedurende de verlofperiode en dat de voorzitter ook na terugkeer van de commissaris beziet of die activiteiten in lijn zijn geweest met de Verdragen en de gedragscode voor commissieleden.


---