Waterschap Rivierenland

Nieuwe belastingorganisatie krijgt gezicht, bestuurders en directeur zijn benoemd

Op woensdag 9 mei jl. is het bestuur van de gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Rivierenland voor het eerst bijeen geweest. Een van de eerste bestuursbesluiten was de benoeming van de directeur. Ook is de ontwerp-begroting 2008 voorlopig vastgesteld. Deze belastingorganisatie is een nieuw samenwerkingsverband van de gemeenten Culemborg, Lingewaal, Maasdriel, Tiel, Waterschap Rivierenland en de Regio Rivierenland).

De belastingorganisatie verzorgt vanaf 1 januari 2008 gezamenlijk de onroerende zaakbelasting (OZB), het rioolrecht, de verontreinigingsheffing, de omslagheffingen, de afvalstoffenheffing, hondenbelasting en de uitvoering van de wet WOZ (Waardering Onroerende Zaken). Deze samenwerking is uniek voor Nederland omdat niet alleen gemeenten maar ook een waterschap én een afvalinzamelaar gaan samenwerken.

Nieuwe bestuurders

Het Algemeen Bestuur van deze nieuwe organisatie is als volgt samengesteld:

- de voorzitter is de heer F.A. van Oostveen, wethouder van de gemeente Tiel;

- de vicevoorzitter is de heer H. Kuiper, heemraad van het Waterschap Rivierenland;

- de heer C.A. van Ooijen, wethouder van de gemeente Lingewaal;
- de heer A.J. Rijsdijk, heemraad van het Waterschap Rivierenland;
- de heer A.P. Verachtert, wethouder van de gemeente Maasdriel;
- de heer H.L. Wichgers, wethouder van de gemeente Culemborg;
- en mevrouw L.A.G.M. de Zeeuw-Lases, burgemeester van Neerijnen en bestuurslid van de Regio Rivierenland.
Het Dagelijks Bestuur wordt gevormd door:

- de heer F.A. van Oostveen, voorzitter;

- de heer H. Kuiper;

- de heer H.L. Wichgers.

Niet alleen het bestuur is afkomstig van de zes huidige deelnemers. Ook de circa 60 medewerkers zullen per 1 januari 2008 overstappen van hun huidige werkgevers naar de nieuwe organisatie. De nieuwe organisatie wordt gehuisvest in het nieuwe kantoor van Waterschap Rivierenland te Tiel.

Nieuwe directeur

Tijdens de eerste DB-vergadering van Belastingsamenwerking Rivierenland is de heer drs. H.D. Winia benoemd tot directeur. Harrit Winia (1958) heeft ruim elf jaar ervaring met de werkvelden algemene en juridische belastingzaken, vastgoed (WOZ) en heffing & invordering. Hij is momenteel hoofd belastingen bij de gemeente Den Bosch. Per 1 augustus 2007 gaat hij van start met zijn nieuwe werkzaamheden.

Voordelen voor de klanten

De samenwerking heeft voor de belastingplichtige burgers en bedrijven diverse voordelen. Vanaf 1 januari 2008:

- kunnen zij terecht bij één loket voor al hun belastingvragen;
- ontvangen zij één aanslagbiljet (in plaats verschillende van de gemeente, Waterschap Rivierenland en Regio Rivierenland/AVRI);
- is er één kwijtscheldingsprocedure.

Verder is de verwachting dat deze samenwerking besparingen zal opleveren, omdat efficiënter kan worden gewerkt.

Toekomst voor belastingsamenwerking

De ambitie voor deze samenwerking is dat er na 1 januari 2009 veel meer gemeenten gaan participeren. Er zijn al gemeenten die interesse getoond hebben.

Historie

De gemeente Tiel, Regio Rivierenland (AVRI) en Waterschap Rivierenland (WSRL) zijn in 2005 begonnen met de ideevorming over de gezamenlijke heffing en inning van de belastingen. In 2006 zijn gemeente Tiel, AVRI en WSRL gaan samenwerken op het gebied van kwijtschelding en in 2007 is dit uitgebreid met de heffing en invordering. Daarnaast is in 2006 een businessplan opgesteld waarin de haalbaarheid van de samenwerking tussen de partijen die nu de gemeenschappelijke regeling hebben opgericht, is onderzocht. Dit alles was een voorloper op de samenwerking van 2008 met de zes deelnemers.