CNV wil SER-advies over macht aandeelhouders

11.05.2007 / 16:47 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Cnv

Cnv

We moeten het evenwicht tussen de invloed van aandeelhouders en werknemers in ondernemingen herstellen. In een vandaag verzonden brief aan SER-voorzitter Rinnooy Kan bepleit CNV-voorzitter René Paas dat de Sociaal Economische Raad daarover een advies uitbrengt.

Volgens Paas tonen de verwikkelingen rond ABN Amro aan dat de aandeelhouders veel te veel macht hebben gekregen. En dat ze met die macht verkeerd omgaan. 'Wat vandaag gebeurt met de bank en eerder met krantenuitgever PCM, laat zien dat de machtsverhoudingen in bedrijven in de afgelopen jaren volledig scheef zijn gegroeid. Als aandeelhouders zo ongegeneerd gaan voor de laatste centen, zonder zich zorgen te maken over het bedrijf waarin ze aandelen hebben, dan is het evenwicht tussen de belanghebbenden in een onderneming zoek. En als dat zo is, moeten we het evenwicht herstellen.'

Het CNV sluit aan bij uitspraken van werkgeversvoorman Wientjes en van Rinnooy Kan in de media. Zij zeiden dat de macht van de aandeelhouders is doorgeslagen. 'Dat schept verwachtingen', vindt Paas. 'Ik reken er dus op dat werkgevers en kroonleden bereid zijn om het evenwicht te helpen herstellen'.

Weinig mensen realiseren zich hoe groot de maatschappelijke schade is die optreedt als bedrijven ten prooi vallen aan aandeelhouders die uitsluitend gaan voor de maximale winst op hun aandeel. Een hoge prijs per aandeel moet altijd worden terugverdiend. Als in de sanering die volgt duizenden mensen hun baan verliezen, betalen zij, maar ook de samenleving de winst van de aandeelhouders.

Paas verzoekt - mede namens FNV en MHP - om zijn brief te agenderen in de eerstvolgende vergadering van het Dagelijks Bestuur van de SER.

Voor nadere informatie
Theo Brand, voorlichter CNV Vakcentrale 030 - 751 1343 of 06 2003 7590