Gemeente Hengelo

Geslaagde thema-avond over 'De Vrijwilliger'

Op 9 mei heeft in het stadhuis de jaarlijkse thema-avond plaatsgevonden. Dit jaar stond het thema 'de vrijwilliger' centraal. Aan de hand van 3 subthema`s werd in verschillende workshops gediscussieerd.

Nadat stadsdeelregiseur Rudi Theunissen de avond had geopend gaf hij uitleg over de thema-avond en hoe het programma van de avond er uit zou gaan zien. Vervolgens gaf hij het woord aan wethouder wijkgericht werken Janneke Oude Alink. Zij legde uit dat wijkgericht werken nog steeds afhankelijk is van de verschillende vrijwilligers en dat de gemeente Hengelo niet zonder hen kan. Daarnaast vertelde ze dat de thema-avond de voorbereiding is op de Bewonersdag die in september plaats vindt. Dit valt te zien als een bedankje van de gemeente richting de vele actieve vrijwilligers in de diverse bewonersorganisaties.

Wethouder Oude Alink legt het belang uit van wijkgericht werken en de rol van de diverse vrijwilligers daarin.

Na de inleiding van de wethouder kwam Theaterzaken Enschede op het podium. Zij lieten eerst alle aanwezigen elkaar een schouderklopje geven. Dit om elkaar te bedanken voor de inzet die ze afgelopen jaren hebben getoond. Daarna volgde een variant van 'het spijt me'. Hierin werden twee soorten vrijwilligers afgebeeld die een conflict hadden. Door dit conflict was de een al afgehaakt als vrijwilliger. Uiteindelijk werd het conflict opgelost door 'het spijt me' te zeggen.

Alle aanwezigen gaven elkaar een schouderklopje, om elkaar te bedanken voor de inzet die ze afgelopen jaren hebben getoond.

Als tweede sketch gingen ze dieper in op jongeren en vrijwilligerswerk. Samen met twee deelnemers uit de zaal werd een diaserie uitgebeeld, waarin zichtbaar werd dat wanneer jongeren serieus mee mogen doen, ze met veel plezier het vrijwilligerswerk oppakken. En net zo serieus als de oudere vrijwilligers!

Na de sketches werd de groep in drie subgroepen verdeeld. Iedere groep bestond uit ongeveer 25 personen. De thema`s die werden behandeld waren:

Subgroep 1: Jongeren en vrijwilligerswerk

Subgroep 2: Het management van de verwachting

Subgroep 3: De vrijwilliger die afhaakt.

In iedere groep werd aan de hand van diverse stellingen een discussie op gang gebracht. Aan het einde van de avond moesten de voorzitters van de 3 groepen de uitkomsten presenteren in de vorm van 3 eisen voor de toekomst en 3 suggesties voor de Bewonersdag 2007.

In iedere subgroep werd over een ander thema gediscussieerd.

Als finale kwam Theaterzaken Enschede met een spetterende afsluiting waarbij de aanwezigen hun mening konden geven over de avond en waarbij luidkeels gezongen werd.

Hierna was er nog tijd voor een hapje en een drankje.

Hoe nu verder?

Van deze thema-avond wordt een verslag opgemaakt welke alle aanwezigen en alle bewonersorganisaties ontvangen.

Verder gaat de werkgroep Bewonersdag nu met alle geleverde input van de drie workshops een programma bedenken voor de Bewonersdag op 22 september. Begin september ontvangt u hierover meer informatie.