Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over het CAO-bod voor loonsverhoging van ruim 10% voor rijksambtenaren

11 mei 2007

Vragen van het lid van der Burg (VVD) over het CAO-bod voor loonsverhoging van ruim 10% voor rijksambtenaren.


1. Vraag Wat zijn de extra kosten die verbonden zijn aan de door u geboden cao aan rijksambtenaren?


1. Antwoord In een CAO worden afspraken gemaakt over aanspraken en niet over kosten. Het is niet gebruikelijk dat een overheidswerkgever de kosten van de aanspraken die in een CAO worden afgesproken, openbaar maakt.


2. Vraag Past dit binnen de begrotingsruimte die hiervoor gereserveerd is voor 2007 en de daarop volgende jaren?


2. Antwoord De sector Rijk ontvangt, net als de meeste andere overheidssectoren, jaarlijks via de loonbijstelling een bijdrage in de ontwikkeling van de arbeidskosten. Deze kabinetsbijdrage is gebaseerd op de ontwikkelingen die het Centraal Planbureau raamt t.a.v. van de contractloonstijging en de sociale lastenontwikkeling in de marktsector. Op basis van deze kabinetsbijdrage worden overheidswerkgevers in staat gesteld een marktconforme CAO af te spreken. Daarnaast kan een sector extra ruimte creëren door bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden om te zetten in primair loon. Dit is ook het geval bij de op 11 april jl. geboden CAO voor de sector Rijk. De geboden CAO 2007-2010 kan dan ook worden bekostigd met de binnen de in de begroting beschikbare ruimte voor arbeidsvoorwaarden.


3. Vraag Welke gevolgen heeft het afsluiten van een dertiende maand en de compensatieregeling voor de ziektekosten voor andere cao's die de ambtenaren-cao volgen?

3. Antwoord
Het volgen van de CAO Rijk is een vrijwillige keuze. Indien instellingen en sectoren ervoor kiezen de CAO Rijk te volgen, zullen zij de afspraken uit deze CAO overnemen in de eigen CAO's.


4. Vraag Hoe verhoudt deze loonsverhoging zich tot de aangekondigde bezuinigingen op de omvang en de kosten van het overheidsapparaat?

4. Antwoord
De komende jaren wordt een efficiency- en kwaliteitsverbetering van de rijksdienst gerealiseerd. Het belang van een passende beloning mag daarbij duidelijk zijn. Vanuit de waardering door de werkgever voor het verrichte en te verrichten werk van de rijksambtenaren ben ik tot het bod voor een nieuwe CAO gekomen.


5. Vraag Heeft dit tot gevolg dat er extra banen zullen verdwijnen om de voorgenomen bezuinigingen te realiseren? Zo ja, om hoeveel banen gaat het?

5. Antwoord
De in het Coalitieakkoord opgenomen financiële taakstelling wordt niet verhoogd om de CAO te financieren. Een gedeelte van de financiering van de geboden CAO vindt plaats vanuit de "uitruil" van secundaire arbeidsvoorwaarden tegen primair loon. Door deze maatregelen wordt het aantal te werken uren op jaarbasis voor het individu iets vergroot waardoor men - macro gezien - met minder mensen toe kan.


6. Vraag Welke gevolgen heeft het afsluiten van een dergelijk cao voor de inflatie met het oog op de loonprijsspiraal?

6. Antwoord
De CAO Rijk is een van de vele CAO's die in Nederland wordt afgesloten en in die zin worden er geen bijzondere gevolgen verwacht. De CAO Rijk is mede gebaseerd op de veronderstellingen van het Centraal Planbureau t.a.v. de contractloonstijging in de markt.

Voor de goede orde vermeld ik dat bovenstaande antwoorden ook gelden voor het uiteindelijke onderhandelaarsakkoord over de CAO Rijk 2007-2010 van 26 april jl.
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties