D66

Huidig systeem orgaandonatie niet houdbaar

11 mei 2007, 18:02

Het huidige systeem van orgaandonatie is niet langer houdbaar, dit stelt D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya in reactie op de cijfers van onderzoeksinstituut Nivel die vandaag gepubliceerd werden. De democrate wil toe naar een systeem van actieve donorregistratie, omdat zo op korte termijn meer donoren beschikbaar kunnen komen, terwijl de keuzevrijheid onaangetast blijft.

Uit die cijfers blijkt dat de orgaandonatie op een historisch dieptepunt is aanbeland. Terwijl in 2004 nog 13 procent van de mensen zei zich niet als orgaandonor te laten registreren als dit verplicht werd gesteld, is dit in 2006 opgelopen tot 26 procent.

'In het huidige systeem is het probleem vooral de grote vrijblijvendheid; die willen wij opheffen', aldus Koser Kaya. Uit eerder onderzoek bleek dat veel Nederlanders denken ingeschreven te zijn als donor, terwijl zij in werkelijkheid de formulieren nooit hebben ingestuurd. Daarnaast viel uit onderzoek van het Rathenau-Instituut te concluderen dat het model waar D66 voor pleit méér donoren oplevert dan het huidige systeem, maar ook meer dan het geen-bezwaarsysteem.

D66 heeft eerder al voorgesteld dat alle Nederlanders bijvoorbeeld bij het ophalen van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs aangeven wel of geen donor te zijn. Op verzoek van PvdA, VVD en D66 heeft toenmalig minister Hoogervorst deze mogelijkheid onderzocht. Het blijkt mogelijk om de keuze die mensen maken met een code aan te geven op het identiteitsbewijs, rijbewijs of de zorgpas.

Koser Kaya: Veel partijen willen de vrijblijvendheid handhaven, wij willen die afschaffen. D66 vindt dat je van een individu mag vragen over deze vraag na te denken en een keuze kenbaar te maken. Het zal nu dus afhangen van waar de rest van de Kamer staat'.
---