KNHS


Oranje kwartet verliest in tweede ronde vorm
11 mei 2007

La Baule (Fra) (KNHS) - Het oranje kwartet stond na de eerste manche in de openingswedstrijd van de Samsung Super League in het Franse La Baule op een uitstekende derde plek in het tussenklassement. Er leken zelfs mogelijkheden te bestaan om die derde plaats te verbeteren, maar het tegenovergestelde gebeurde. De mede door de tijdslimiet loodzware tweede manche eiste haar tol en Nederland zakte terug naar de zesde plek.

Nadat in de eerste manche Piet Raijmakers sr. (Asten) met Van Schijndel's Curtis de piste met negen strafpunten verliet deed Marc Houtzager (Rouveen) met Opium VS niet voor hem onder. Maar de jonge Vincent Voorn (Dinteldoord) reed met de schimmel Audi's Alpapillon Armanie rond alsof het zijn dagelijkse werk was van start te gaan in Samsung Super League wedstrijden, terwijl hij feitelijk op dit niveau debuteerde. Alles bleef op zijn plaats en toen begon de hoop voor Nederland te gloren dat er toch nog iets moois in het vat zou kunnen zitten als Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blaauwendraad's O'Brien ook foutloos zou weten te blijven. Een totaal van negen strafpunten bleek goed voor die voorlopige derde plaats. O'Brien speelde met de hindernissen en had evenmin moeite om binnen de maximaal toegestane tijd te blijven, waardoor Nederland achter de Duitsers (op nul strafpunten) en de Zwitsers (op acht strafpunten) de derde plek deelde met de Belgen.

In de tweede manche, die net als de eerste in een gestaag neerstromende regen werd verreden, noteerde Raijmakers maar liefst drie afgeworpen balken plus een strafpunt voor het overschrijden van de tijd. Dat leek aanvankelijk niet zo erg te zijn, temeer daar Marc Houtzager zich in die tweede ronde volledig revancheerde door de hengst Opium VS met slechts één strafpunt voor het overschrijden van de tijd naar de eindstreep te brengen. De teleurstelling werd groot toen Vincent Voorn niet in staat bleek om zijn huzarenstukje uit de eerste manche te herhalen en eveneens maar liefst drie palen naar de grond werkte en ook nog eens een strafpunt moest accepteren voor het overschrijden van de tijd. Of Angelique Hoorn nu foutloos zou blijven of een foutje zou maken; het deed er feitelijk niet meer toe, omdat Nederland zich ten opzichte van de concurrentie toch niet meer kon verbeteren.
Hoorn noteerde uiteindelijk alleen één foutje op de sloot, en daar baalde de amazone enorm van. "Ik had verschrikkelijk graag een dubbele foutloze ronde gereden", zei ze, en dan had de nieuwbakken Nederlands kampioene zich kunnen voegen in het rijtje Dirk Demeersman met Tymoon Caloo Meerchen en Marcus Ehning met Noltes Küchengirl, die er als enige twee in slaagden beide manches foutloos te blijven. Van de in totaal 32 starters bleven er in de eerste manche acht foutloos en in de tweede ronde slechts vier. Maar in de eerste ronde noteerden tien combinaties strafpunten voor het overschrijden van de tijd en in de tweede ronde waren dat er maar liefst 19. "Als zelfs Angelique Hoorn met dit beestje zo dicht in de buurt van de toegestane tijd komt, dan is er iets fout gegaan", aldus bondscoach Rob Ehrens, die best baalde dat zijn oranje kwartet in de tweede manche van de openingswedstrijd van de Samsung Super League zover terugzakte. "Ik had in de tweede ronde de drie balken van Voorn niet ingecalculeerd. In de eerste manche sprong de schimmel er zo gemakkelijk over, dat ik er van overtuigd was dat ze dat in de tweede ronde gewoon zouden herhalen", aldus Ehrens, die van mening was dat er met deze equipe meer in had gezeten dan er is uitgehaald.
Vincent Voorn analyseerde zijn rit treffend. "In de eerste manche hadden we gelijk het goede ritme en de juiste vorm van ontspanning, terwijl ik in de tweede ronde direct in de problemen zat en de spanning niet meer kwijt kon worden".
Voor Marc Houtzager gold exact het omgekeerde verhaal. Houtzager kwam vanaf het eerste moment in de eerste ronde niet in het goede ritme en had dat in de tweede ronde wel direct te pakken. Raijmakers, die in de eerste manche op weg leek naar een foutloze rit, sneefde op de laatste twee hindernissen die een dubbelsprong vormden. Van beide sprongen gingen de bovenste balken naar beneden. "Na de driesprong reed ik in de eerste manche heel mooi passend naar de FEI-oxer in zeven galopsprongen. Dat wilde ik in de tweede manche herhalen, maar dat lukte niet en dus moest ik Curtis een keer extra de sporen geven. Ja, en toen viel ook nog eens de bovenste paal van de daarop volgende sprong. Overigens ging ik wel foutloos door de allerlaatste dubbelsprong!", aldus Raijmakers.
Voor Hoorn waren de druiven zuur. De hengst Blaauwendraad's O'Brien, waarmee ze afgelopen zondag in Mierlo gehuldigd werd als Nederlands kampioene, had geen enkele moeite met de hindernissen en kwam zelfs niet in de buurt van het hout. In de tweede ronde reed Angelique erg hard richting sloot en kwam net niet goed uit, waardoor de hengst een 'reuzenwapper' diende te maken. Dat deed O'Brien ook, maar hij sprong net twee centimeter te weinig en landde met de verzenen van de voorbenen op het witte markeringslint. "Deze fout is mijn eigen schuld en was niet nodig geweest", aldus een balende Hoorn.

Quotes:

Marc Houtzager:
"Het gaat vanaf hindernis 1 er om of je in het goede ritme zit. Lukt dat, dan rijd ik met Opium fluitend rond. Lukt dat niet, dan wil er wel eens een balk vallen, vooral als het zo hoog is als hier".

Piet Raijmakers:
" 't Mooie van de sport is en blijft als je ziet hoe Vincent en Angelique over dit parcours rondsteepelen en foutloos blijven, waardoor het lijkt als of het een lichte wedstrijd is".

Vincent Voorn:
"Ik heb eenmaal eerder een landenwedstrijd voor Nederland gereden, maar dat was geen Samsung Super League niveau. Dus dit was op dit niveau mijn debuut".

"Over de eerste manche kan ik alleen maar tevreden zijn over mijn paard. In één woord super".

"In de tweede manche maakten we op de derde hindernis een fout. Dat heeft me even geraakt, waardoor er spanning in mij kwam die ik niet kwijtraakte. Echt jammer!".

Angelique Hoorn:

"Wat was ik graag dubbel nul gebleven, alleen al omdat O'Brien zo geweldig zijn best heeft gedaan. En dan maak ik zo'n fout! Echt stom. Maar wat een springen, of niet?".

Rob Ehrens:
"Er had meer in gezeten dan die zesde plek".

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Alle info over het CHIO te La Baule is te vinden op www.labaule-cheval.com

Uitslag Samsung Super League La Baule:


1) Duitsland - 15 punten = 10 punten SSL

2) Zwitserland - 17 punten = 7 punten SSL

3) België - 18 punten = 5 punten SSL

4) Zweden - 21 punten = 4 punten SSL

5) Frankrijk - 22 punten = 3 punten SSL

6) Nederland - 27 punten = 2 punten SSL

- Piet Raijmakers - Van Schijndel's Curtis - 9 +13
- Marc Houtzager - Opium VS - (9) + 1

- Vincent Voorn - Audi's Alpapillon Armanie - 0 + (13)
- Angelique Hoorn - Blaauwendraad's O'Brien - 0 + 4
7) USA - 33 punten = 1 punt SSL

8) Groot-Brittannië - 38 punten = 0,5 punt SSL