TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

11 mei 2007

Rombley verdiende een plek in de finale

Circa één op de tien Nederlanders van 18 jaar en ouder (8%) heeft gisteren de halve finale van het Eurovisie Songfestival in zijn geheel gevolgd 1. Van degenen die de uitzending hebben gevolgd, vindt 81 procent dat de Nederlandse deelneemster, Edsilia Rombley, een plaats in de finale had verdiend. Een op de zeven kijkers (14%) vindt haar uitschakeling terecht. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van RTL Nieuws.

Minder kans op succes door deelname Oost-Europeanen Er wordt vaak beweerd dat de Nederlandse deelnemers geen kans op succes zouden hebben, omdat de Oost-Europese landen de punten onderling verdelen. Ruim drie op de vijf (62%) Nederlanders denken dat ons land inderdaad geen enkele kans maakt zolang de Oost-Europese landen meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Een derde (34%) is het hier niet mee eens.

West-Europees Songfestival?
Meer dan de helft van de Nederlanders (54%) is echter geen voorstander van een songfestival voor West-Europese landen. Twee op de vijf Nederlanders (44%) zijn van mening dat er wel een dergelijk festival zou moeten komen.

Nederlanders verdeeld over deelname
De Nederlanders zijn verdeeld wanneer het gaat om de deelname aan het festival. Zo is 52 procent het eens met de stelling: 'Nederland zou niet meer moeten meedoen aan het Eurovisie Songfestival'. Iets minder dan de helft (46%) is het niet eens met deze stelling en is van mening dat Nederland moet blijven meedoen.

Geen overheidsgeld voor uitzending
Het merendeel van de Nederlanders (78%) vindt dat er geen overheidsgeld gestoken moet worden in het uitzenden van het Eurovisie Songfestival. Eén op de vijf Nederlanders (21%) is het hier niet mee eens.

Minder kijkers in de toekomst
Ook in de toekomst zal de Nederlander niet veel méér geïnteresseerd zijn in het Eurovisie Songfestival. Zeven van de tien Nederlanders (69%) zeggen in de toekomst niet naar de uitzending ervan te zullen kijken. Slechts 28 procent is van plan in de toekomst wel naar het songfestival te kijken.

1 Uit de gegevens van de kijk- en luisterdienst blijkt dat ruim 1,6 miljoen mensen naar de uitzending hebben gekeken. Hierin zijn ook diegenen meegenomen die slechts een deel van de uitzending hebben gevolgd en diegenen die onder de 18 jaar zijn.
Bron: NOS Teletekst.

C5879 | Methode: TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 11 mei 2007. In totaal werden 600 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd (n=600). De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en regio.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45).