Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 11 mei 2007. (11/05/07)

Regelmatig versturen we een "parlementaire nieuwsflits". Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Het Vlaams Parlement stelde op 4 mei naar jaarlijkse gewoonte zijn infrastructuur opnieuw ter beschikking voor de slotzitting van het Scholierenparlement (http://www.scholierenparlement.be/). De scholieren debatteren, zoeken creatieve oplossingen en formuleren resoluties m.b.t. fundamentele wereldproblemen. Het jaarthema was Cultuur en Religie. Voor de N-VA nam Kris Van Dijck de honneurs waar: hij debatteerde mee over de rol van religie in het onderwijs en boeide zo honderden scholieren. Het Scholierenparlement vierde bovendien zijn 30ste verjaardag met een extra feestelijke zitting.

Kris was trouwens, samen met heel wat andere N-VAers, afgelopen zondag in Sint-Genesius-Rode aanwezig op de KVHV-betoging. Die betoging had met heel wat actieve tegenwerking af te rekenen: waarnemend burgemeester Delacroix-Rolin had de betogingsaanvraag verworpen, enkel gemotiveerd door te verwijzen naar de sperperiode. Onzin volgens Mark Demesmaeker, die minister Marino Keulen ondervroeg in de plenaire vergadering. Bestaat er zoiets als een "sperperiode" voor manifestaties en voor de inperking van het recht op vrije meningsuiting?, stelde Mark retorisch. Minister Keulen beaamde dat dit niet zo is en dat het om een flutmotivatie ging en dat de Vlaamse Regering deze beslissing zou vernietigen. Het KVHV maakte de zaak eerder al aanhangig bij de Raad van State en kreeg uiteraard zijn gelijk. Een tweede verbod, wegens zogenaamde problemen inzake de openbare orde, werd eveneens vernietigd door de Raad van State.

In de plenaire vergadering was er niet enkel een vrij overbodig debat over de positie van minister-president Yves Leterme. Er waren ook enkele interessante parlementaire vragen, zoals de vraag van Jan Peumans over de arbeidsmarkt in Vlaanderen. Jan stelde vast dat we enerzijds volgens verschillende berichten de Lissabondoelstelling (een tewerkstellingsgraad van 70 percent tegen 2010) wellicht niet halen, terwijl er anderzijds bij de VDAB nog nooit zoveel vacatures aangemeld werden. Dat laatste is uiteraard positief. Minister Frank Vandenbroucke stelde allereerst vast dat de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen een beetje gestegen is, maar eigenlijk niet voldoende in vergelijking met de rest van Europa. In Wallonië is de situatie ronduit rampzalig. De werkzaamheidsgraad is er bijzonder laag, maar bovendien is er weinig vooruitgang. Alhoewel de economische groei in Wallonië vergelijkbaar schijnt te zijn met de economische groei in Vlaanderen, is dat niet te merken aan de Waalse werkgelegenheidsgraad. Dat bevestigt dat we nog belangrijke hervormingen moeten doorvoeren in ons beleid, in onze aanpak en in de instellingen. Verder zal de sluitende aanpak die door deze Vlaamse Regering is ingezet, geleidelijk steeds meer worden uitgebreid, zodat uiteindelijk bijna alle doelgroepen (jongeren, ouderen, langdurig werklozen, laaggeschoolden, ) er baat bij zullen hebben. Tegelijk wil men meer Walen en Brusselaars aantrekken om in Vlaanderen te komen werken. Een optie die Jan ten zeerste steunt en waar hij eerder al vragen over stelde.

Helga Stevens was actief in de commissie Buitenlands Beleid, ze wilde namelijk weten hoe het stond met het VN-verdrag betreffende de rechten van personen met een handicap. Dit verdrag werd door de VN goedgekeurd in december 2006.
Het verdrag moet de rechten van mensen met een handicap vrijwaren. Het verdrag erkent dat personen met een handicap ook dragers van rechten zijn en een actieve en waardevolle bijdrage kunnen leveren aan onze maatschappij, gesteld dat ze hiervoor dezelfde, gelijkwaardige kansen krijgen. Ook België ondertekende het verdrag, na groen licht van onder meer de Vlaamse Regering. Helga vroeg zich onder meer af welke inspraak Vlaanderen had in het verdrag en hoe de Vlaamse Regering er verder zal mee omgaan. Bevoegd N-VA-minister Geert Bourgeois liet weten dat verschillende departementen van de Vlaamse Overheid begin 2004 hun aanbevelingen formuleerden om zodoende het ontwerpverdrag mee inhoud te geven. Zo werd onder meer aandacht geschonken aan indirecte discriminatie. Helga was uitermate tevreden dat de Vlaamse overheid een grote inbreng heeft gehad bij het tot stand komen van het verdrag. Het is nu aan de minister voor Welzijn om voor de verdere implementatie te zorgen.

In de Commissie Leefmilieu en Natuur werd minister Kris Peeters gepolst over de nieuwe administratieve indeling van het Agentschap Natuur en Bos, en de plaats van het kust- en duinenbeheer daarin. Jan Loones ondersteunt de optie om binnen het globale Agentschap opnieuw een cel Kustzonebeheer te installeren die alle inspanningen rond verwerving, beheer en recreatieve ontsluiting van duinen en strand coördineert. Minister Peeters toonde begrip voor de verzuchtingen en beloofde vooral het lopende beschermingsbeleid verder te zetten, met verwijzing naar recente en hangende beslissingen inzake de Zwinduinen (ZENO - Zwinduinen Ecologische Natuurontwikkeling), Ijzermonding, Simliduinen, Noordduinen, Houtsaegerduinen, Westhoek Met het neerleggen van een motie wordt de minister herinnerd aan zijn beloften.

Bart De Wever blijft hameren op de verkeersveiligheid in de Grote Steenweg N1 te Berchem, met name aan het kruispunt met de Jan Moorkensstraat. Eerder al stelde hij hierover een schriftelijke vraag. Hij pleitte toen voor een verkeerslicht met afslagpijl. Minister Kris Peeters meldde toen dat de problemen grotendeels opgelost waren sinds de werken er voorbij zijn. Bart merkte op dat de problemen in de andere richting (richting Mortsel) blijven bestaan. De minister beloofde ongevallenstatistieken en verkeerstellingen om de zaak ten gronde te onderzoeken en op te lossen.

Auteur:
Wetenschappelijk medewerker Vlaams parlement
Lieven De Rouck

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be