Tegenstanders afvaloven vragen NMa om onderzoek naar Omrin

Leveringsplicht Friese gemeentes mogelijk in strijd met mededingingswetgeving

Harlingen, 11 mei 2007-05-11

De Stichting AfvalovenNee heeft vandaag de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gevraagd te beoordelen of Friese gemeentes en Omrin de mededingingswet overtreden door een leveringsplicht af te spreken voor de omstreden afvaloven bij Harlingen. Volgens de Stichting kan deze leveringsplicht opgevat worden als het uitschakelen van concurrentie op de Friese markt voor afvalverwerking. Op 25 mei moeten de aandeelhouders van Omrin besluiten of zij instemmen met de bouw van de omstreden afvaloven. Instemming met de bouw van de afvaloven betekent ook instemming met een leverinsplicht aan Omrin van al het Friese afval. Door de NMa te vragen een oordeel te geven over de toelaatbaarheid van deze leveringsplicht wordt duidelijk of de plannen voor de bouw van de omstreden afvaloven realistisch zijn.

De NMa is door de Nederlandse overheid belast met de taak om toe te zien of bedrijven zich houden aan de Nederlandse- en Europese wetgeving. De Nederlandse mededingingswet en de betreffende bepalingen in de Europese wetgeving zien er op toe dat gedragingen die concurrentie verhinderen, beperken of vervalsen. Het gaat daarbij met name om het zogenaamde kartelverbod en mogelijk misbruik van een economische machtspositie door een onderneming. De NMa kwam veelvuldig in het nieuws vanwege haar scherpe veroordeling van illegale afspraken tussen bouwbedrijven.

De Stichting AfvalovenNee heeft de NMa om een oordeel gevraagd omdat zij vermoed dat met de bouw van de omstreden afvaloven, en met name door Friese gemeentes een leveringsplicht op te leggen, er sprake kan zijn van marktoverwicht door Omrin. Het is op dit moment onduidelijk of Omrin misbruik maakt van haar marktoverwicht in Friesland. Het lijkt er wel sterk op dat concurrenten van Omrin die wellicht goedkoper of schoner werken niet in aanmerking kunnen komen voor een contract met Friese gemeentes als de leveringsplicht eenmaal van kracht is.

Meer informatie over de tip die de StichtingAfvalovenNee heeft gedeponeerd bij de NMa is te vinden op www.afvalovennee.net.

---- --