De Nederlandse Bank

DNB verstuurt antwoord op brief Consumentenbond
Nieuwsbericht

Datum 11 mei 2007

De Nederlandsche Bank heeft vandaag in de persoon van haar president dr. A.H.E.M. Wellink een antwoord verstuurd op een brief van algemeen directeur F. Cohen van de Consumentenbond van 7 mei j.l. over de ontwikkelingen rond ABN Amro Bank.

De tekst van deze brief luidt als volgt;

'Consumentenbond
T.a.v. drs. F. Cohen
Postbus 1000
2500 BA Den Haag

Geachte heer Cohen,
Hartelijk dank voor uw brief van 7 mei j.l. waarin u meldt vragen te hebben ontvangen van rekeninghouders van ABN AMRO naar aanleiding van de recente gebeurtenissen rond deze instelling. Wij nemen dit soort signalen uiterst serieus en mede in het kader daarvan heb ik op 9 mei j.l. reeds expliciet duidelijk gemaakt dat er naar het oordeel van DNB geen enkele reden is voor onrust. Ik heb toen gezegd dat ABN AMRO een "ijzersterke" bank is en dat DNB er nauwgezet op zal blijven toezien dat de belangen van rekeninghouders ook onder de nieuwe omstandigheden veiliggesteld blijven. U kunt er bovendien van verzekerd zijn dat DNB als centrale bank en prudentieel toezichthouder, zowel in haar reguliere toezicht als in dit specifieke geval, de ontwikkelingen in en rond ABN AMRO intensief en continu heeft gevolgd en dat ook zal blijven doen. De stabiliteit van het financiële stelsel in het algemeen en de soliditeit van ABN AMRO in het bijzonder staan daarbij voorop.
Bij de uitoefening van haar toezicht maakt DNB gebruik van alle bevoegdheden die haar wettelijk ten dienste staan. Dit houdt onder meer in dat wij ons a tempo op de hoogte (laten) stellen van alle informatie die wij voor ons toezicht van belang achten en voortdurend de vinger aan de pols houden. Voor een overname of fusie van ABN AMRO is uiteindelijk een zogenoemde verklaring van geen bezwaar (vvgb) benodigd van de Minister van Financiën. DNB adviseert de Minister hierover en in dat kader toetsen wij onder meer op een gezonde en prudente bedrijfsuitoefening en de transparantie van de feitelijke zeggenschapsstructuur. In ons advies kunnen wij, met het oog op de belangen die het prudentieel toezicht beoogt te beschermen, opnemen dat aan een eventueel te verlenen vvgb nadere voorwaarden dienen te worden gesteld. De Minister van Financiën kan, na een positief advies van DNB, besluiten al dan niet een vvgb af te geven. Een negatief advies van DNB is bindend. Voorts toetst de Minister van Financiën een aanvraag op een mogelijk ongewenste ontwikkeling van de financiële sector.
Ik hoop hiermee duidelijk gemaakt te hebben dat in het wettelijke toezichtskader het belang van de particuliere rekeninghouders nadrukkelijk is geborgd. Gezien het publieke belang plaatsen wij deze brief ook op onze website.

Met vriendelijke groet,
(getekend, Dr. A.H.E.M. Wellink, President)'