Dienstenbond CNV

Nieuws

11 mei 2007

Teleurstellende voorstellen werkgevers voor nieuwe SBD cao

Door: m.denheijer

Nadat u eerder al de voorstellen van CNV Dienstenbond heeft ontvangen, is nu ook bekend geworden met welke voorstellen de werkgeversdelegatie de onderhandelingen voor een nieuwe CAO in gaan. Deze zijn voor CNV Dienstenbond teleurstellend. Het is goed als ook u een beeld heeft van de voorstellen van werkgeverszijde. In deze Info gaan wij daar nader op in. Wij vragen uw mening hierover!

De belangrijkste voorstellen van werkgeverszijde zijn:


1. Loon
Nu CNV Dienstenbond in de voorstellenbrief aan werkgevers vraagt om deze keer meer rekening te houden met het koopkrachtbelang van werknemers (en daarom vraagt om een cao-verhoging van 3% per 1 juni 2007), krijgen we als antwoord een verzoek om ook voor deze cao de loonontwikkeling te matigen. Daarbij geven werkgevers wel aan om bereid te zijn tot een loonafspraak, maar een percentage is nog niet genoemd. De voornaamste reden voor hun verzoek is, dat de ondernemingen binnen de SBD door de aantrekkende economie de kans moeten krijgen om zich te herstellen. Loonafspraken zouden volgens de werkgevers alleen betrekking moeten hebben op de loonschalen II tot en met V. Een vertaling naar de feitelijke lonen van de medewerkers dient plaats te vinden binnen de ruimte die de bedrijfseconomische situatie in de onderneming daarvoor biedt en naar aanleiding van de wijze waarop de medewerker heeft gefunctioneerd (prestatiebeloning).


2. Compensatie bijzondere uren laten vervallen De werkgevers stellen voor om de toeslag voor het werken op maandag tot en met vrijdag (na 18.00 uur) te laten vervallen. De werkgevers geven hier als reden voor, dat deze uren die nu in artikel 10 van de cao als bijzonder worden aangemerkt inmiddels in de detailhandel als normale uren gelden.


3. Afschaffen van de mogelijkheid van het samenvallen van toeslagen
Werkgevers geven aan af te willen van de mogelijkheid dat werknemers meerdere toeslagen tegelijk kunnen ontvangen. Ze verwijzen hierbij naar artikel 12.3 van de cao waarin nu nog staat dat bij overuren die samenvallen met bijzondere uren, waarvoor op grond van artikel 10 een toeslag is verschuldigd, beide toeslagen betaald moeten worden. Verder willen werkgevers af van een vergoeding van 300% op een feestdag. Zij willen dat op zon dag alleen nog maar een bijzondere uren toeslag wordt betaald en dat, zoals nu het geval is, het extra uurloon voor elk gewerkt uur komt te vervallen.


4. Verruimen van de arbeidstijden
Nu er vanaf 1 april 2007 een nieuwe arbeidstijdenwet van kracht is, willen werkgevers de maximale arbeidstijd verruimen naar maximaal 10 uur per dag. Nu is dat nog maximaal 9 uur per dag. Er zou dan volgens werkgevers pas sprake zijn van overwerk indien een medewerker meer dan 10 uur per dag heeft gewerkt.


5. Afschaffen extra leeftijdsdagen ouderen De extra vakantiedagen voor oudere werknemers willen de werkgevers afschaffen. Verder stellen ze voor dat ouderen ook verplicht kunnen worden om op koopavonden te werken.


6. Loondoorbetalingsregeling eerste ziekteperiode wijzigen Werkgevers willen met ons praten over het wijzigen van de verplichting tot loondoorbetaling in de eerste periode van ziekte. Nu is het nog zo dat werkgevers bij ziekte het eerste jaar 100% van het loon moeten doorbetalen, maar zij zouden voortaan graag gedurende de eerste 6 of 8 weken een lager percentage doorbetalen. Deze financiële prikkel zou kort verzuim moeten bestrijden.

De eerste onderhandelingsronde heeft inmiddels plaatsgevonden. Hierin hebben partijen zich enkel beperkt tot het geven van een toelichting op de eigen voorstellen. Zoals gezegd is CNV Dienstenbond teleurgesteld over de voorstellen van de werkgeversdelegatie. Dit zijn alleen maar verslechteringen. Daarnaast heeft CNV Dienstenbond zelf natuurlijk ook nog wensen voor de nieuwe cao. Vandaar dat wij verwachten dat het moeilijke onderhandelingen gaan worden.

Het volgende overleg staat gepland voor 24 mei aanstaande. In de tussentijd willen we van u graag horen wat u van de werkgeversvoorstellen vindt. Wij vragen u om prioriteiten aan te geven voor de nieuwe cao. Van welke voorstellen vindt u het heel belangrijk dat die niet door zullen gaan? Welke voorstellen mogen van u eventueel wel doorgaan? En onder welke voorwaarden? Wij ontvangen graag vóór 24 mei a.s. uw reactie terug!

Samen sterk voor een nieuwe cao
Iedereen profiteert van een cao. Maar we kunnen alleen een goede cao afsluiten als we genoeg leden hebben. Alleen samen staan we sterk! Daarom is het van groot belang dat u uw collega lid maakt.

Indien u naar aanleiding van deze info vragen en/of opmerkingen heeft kunt u terecht bij uw cao-onderhandelaar Martijn den Heijer via telefoonnummer: 010-2651111 of e-mail
m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl