Dienstenbond CNV

Nieuws

11 mei 2007

Loonbod van VBA zwaar ondermaats

Door: f.monsma

Derde overleg cao VBA

Afgelopen donderdag heeft CNV Dienstenbond voor de derde keer met de VBA gesproken over de cao. Wederzijdse voorstellenbrieven zijn, voor zover dat nog niet gebeurd was, toegelicht. Ook heeft de VBA het ontbrekende loonbod gedaan.

In een goede sfeer is gesproken over de voorstellenbrieven. Zoals in de vorige Info stond, heeft CNV Dienstenbond een aangepaste voorstellenbrief ingediend. De VBA wil niet praten over een ongewijzigde CAO met een korte looptijd. Met u is besproken dat wij dan een volledige voorstellenbrief zullen presenteren.

De VBA had in haar voorstellen de vorige keer nog geen loonbod gedaan. In deze bijeenkomst zou de VBA daar op terugkomen.

De directie heeft aangegeven dat de VBA in een moeilijke periode zit. Hoewel wij beiden geconstateerd hebben dat de omzetten op dit moment rond de dubbele cijfers zitten, is de VBA van mening dat we daar uiterst terughoudend mee om moeten gaan. De hogere omzet wordt met name bepaald door de prijs en niet door het volume, aldus de directie. Als het (voorjaars-)weer anders wordt, zullen prijzen zomaar kunnen dalen en heeft de VBA een groot probleem. Om daarop voorbereid te zijn is de VBA bereid om een loonsverhoging te geven van:
1% per de eerste periode van juni

1% op 1 januari aanstaande

Het nieuwe kabinet heeft aangegeven dat 2007 het jaar is dat na het het zuur, het zoet mocht komen. Economisch draait het veel beter in Nederland. Er wordt meer verdiend, de economische groei is aangetrokken. Kortom, het gaat goed met Nederland.

Zo ook met de Bloemenveiling Aalsmeer. Vorig jaar, in 2006 is een nettowinst behaald van 6 miljoen, een miljoen meer dan begroot. Ook in 2007 blijft het goed gaan met de VBA; omzetten komen in de dubbele cijfers. Een deel mag dan wel door goede prijsvorming tot standkomen, er blijven nog altijd miljoenen stuks door de veiling gaan. In het optimisme van de VBA met betrekking tot de mogelijke fusie met FloraHolland zullen de synergievoordelen nog betere resultaten moeten laten zien. Kortom, de VBA heeft een fleurige toekomst. De reële inkomens daalden in 2006 voor het vierde jaar op rij. Dat komt vooral door de loonmatiging die de afgelopen jaren is doorgevoerd, ook bij de VBA. Turbo heeft flink gesneden, waardoor de schrik er nog goed inzit. Heroriëntaties en kleine reorganisaties volgden en nu wordt er weer uitbesteed. Ook zijn huren omhoog gegaan, zijn gemeentelijke belastingen omhoog gegaan, is een er duur ziektekostensysteem ingevoerd en niet te vergeten de stijgende kosten van levensonderhoud. Het is vreemd om te moeten zien dat tegenover de gedaalde inkomens van de medewerkers de sterk gestegen bedrijfsresultaten staan. CNV Dienstenbond vindt dat de prima bedrijfseconomische situatie van de VBA een gegronde reden is om werknemers, na jaren van inkomensachteruitgang, een reële loonsverbetering te gunnen. In de wereld om ons heen hebben andere sectoren dat wel begrepen.

CNV Dienstenbond heeft daarop de VBA gezegd dat zij de volgende keer met een serieus loonbod moet komen, omdat dit geen basis is om verder te praten.

De volgende keer zal er hopelijk eindelijk inhoudelijk onderhandeld worden met de VBA. CNV Dienstenbond heeft de ambitie om voor 1 juni een nieuwe CAO te hebben, daar hebben wij alles aan gedaan.

Kortom, als de inzet van de VBA blijft zoals het is; met het slechte loonbod en met de voorgestelde verslechteringsvoorstellen, zal het nog lastig worden om afspraken te maken. Uiteraard wordt u daarover weer geïnformeerd

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma. Telefoon: 023-5651052, of per e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl