Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 11 mei 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een vernieuwd besluit over de subsidiëring van bedrijvencentra en doorgangsgebouwen. In dit nieuwe besluit wordt gekozen voor een maximale managementondersteuning voor de startende bedrijven. Tevens wordt ervoor geopteerd om de steunmaatregel uit te breiden naar zowel publieke als private initiatieven. Daardoor beoogt deze regeling een kwaliteitsverbetering van de managementondersteuning voor een maximaal aantal bedrijvencentra. De flankerende maatregelen van het vernieuwde subsidiebesluit zitten in een wedstrijdformule. Alleen de beste initiatieven die beantwoorden aan de beoordelingscriteria van de oproep komen in aanmerking voor subsidies.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Doelstelling 3 Grensoverschrijdende Territoriale Samenwerkingsprogramma 2007-2013 voor de Euregio Maas-Rijn. De algemene programmadoelstelling 2007-2013 betreft het duurzaam stimuleren van de totstandkoming van een op economisch, ruimtelijk en sociaal gebied coherente Euregio Maas-Rijn. Een regio waar de grenzen geen barrières vormen en die in Europa bekend staat als een innovatieve regio waar sociale cohesie en de bescherming van het milieu worden geïntegreerd in het proces van bevordering van economie en creatie van banen. Voor de programmaperiode 2007-2013 werd het arrondissement Hasselt door de Europese Commissie opgenomen op de lijst van de gebieden die in aanmerking komen voor grensoverschrijdende samenwerking.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de Operationele Programma's Doelstelling 3 Transnationale Territoriale Samenwerking (Interreg IVB) voor de Noordzee Regio en Noordwest Europa.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering steunt het voorstel van de Europese Commissie om het Europees Instituut voor Technologie (EIT) uit te werken volgens het geïntegreerd model, zij het dat in de verdere uitwerking van het Commissievoorstel maximaal rekening moet worden gehouden met de commentaren van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid en de SERV. Het EIT wil bijdragen aan een verbetering van de innovatiecapaciteit van Europa door partnerorganisaties te betrekken bij onderling op elkaar aansluitende innovatie-, onderzoeks- en onderwijswerkzaamheden van het allerhoogste internationale niveau. Het wil ook een model en vlaggenschip worden voor de geïntegreerde Europese ruimte voor innovatie, onderzoek en onderwijs door innoverende activiteiten op te bouwen in gebieden van wezenlijk economisch of maatschappelijk belang en door een referentiemodel te bieden voor innovatiemanagement.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering beslist tot tweede aanpassing van de overgangsaccreditatie van sommige hogeschoolopleidingen. Het besluit verkort de periode van overgangsaccreditatie voor de professioneel gerichte bacheloropleidingen in het Communicatiemanagement, in de Journalistiek, in de Vroedkunde, in de Verpleegkunde en in het Office Management. De betrokken scholen kunnen hun accreditatie aanvragen tussen einde maart 2007 en januari 2008 (de periode waarin, conform het Structuurdecreet, de geldigheid van het visitatierapport gegarandeerd is).

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit uit 1997 over de opdracht van het personeel in het basisonderwijs. In CAO VIII werd afgesproken dat vanaf 1 september 2007 functiebeschrijvingen worden ingevoerd in het basisonderwijs, waarbij het de bedoeling is om voor elk personeelslid een geïndividualiseerde functiebeschrijving op te maken. De modellen uit het besluit van 1997 zijn dus verouderd en worden opgeheven. Na de onderhandelingen wordt het wijzigingsbesluit voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van de middelen binnen de onderwijsbegroting om de engagamenten verbonden aan de projecten kunstinitiatie uit te voeren. Het gaat om 25 projecten waarbij 54 scholen zich gedurende 3 schooljaren engageren om extra inspanningen te leveren om kansarme leerlingen te leren omgaan met muziek, beeldende kunst, theater, ...

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent 507.000 euro subsidie toe aan de vzw Werkgroep Immigratie voor het project Bicultureel onderwijs. Dit betreft enerzijds de organisatie en implementatie van onderwijs in eigen taal en cultuur volgens het bicultureel model in de Nederlandstalige scholen in Brussel, anderzijds organiseert de vzw een vormingsaanbod voor leerkrachten, leerlingen en ouders.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties, en na advies van de VlOR, de SERV en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van Onderwijsdecreet XVII. Het heeft drie belangrijke operationele doelstellingen: uitvoering geven aan bepalingen uit de beleidsnota die nodig zijn om het schooljaar 2007-2008 te starten, de afspraken van de recente CAO's omzetten in regelgeving en een aantal ingrepen om verdere vereenvoudigingen op het onderwijsdomein mogelijk te maken. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Naar aanleiding van een vernietigingsarrest van het Arbitragehof hechtte de Vlaamse Regering medio december vorig jaar haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet dat een aantal dringende maatregelen treft voor het medezeggenschap van het personeel in het hoger onderwijs in Vlaanderen. Het Arbitragehof vond de verschillende behandeling van de delegatie van de besturen en van de representatieve vakorganisaties binnen het Vlaams Onderhandelingscomité (VOC) strijdig met het gelijkheidsbeginsel. In het voorontwerp van decreet worden nu dezelfde rechten toegekend aan de afvaardigingen van het bestuur en van het personeel. Daardoor wordt de opdeling van het VOC in subcomités overbodig. Daarnaast werd er een aantal inhoudelijk-technische aanpassingen aangebracht in het aanvullingsdecreet over het VOC. Nu keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, het ontwerpdecreet definitief goed. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet goed dat het decreet basisonderwijs, het decreet over het onderwijs-XIII-Mozaïek en het decreet over de participatie op school en de Vlaams Onderwijsraad wijzigt. Het ontwerp van wijzigingsdecreet is een belangrijke volgende stap in het effectief garanderen van kosteloos basisonderwijs voor alle ouders. In de praktijk blijkt immers dat de huidige bepalingen niet volstaan of, wegens gebrek aan werkingsmiddelen, door de scholen niet correct kunnen worden toegepast. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement. Over artikel drie van het ontwerpdecreet wordt echter wel opnieuw spoedadvies gevraagd aan de Raad van State. Zowel de lijst met materialen die kosteloos ter beschikking moeten worden gesteld als de maximumbedragen voor de scherpe en minder scherpe maximumfactuur worden nu decretaal bepaald.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

In het kader van het overlegproces over de afbakening van het Vlaamse stedelijke gebied rond Brussel in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, neemt de Vlaamse Regering akte van het tussentijdse rapport 'focusbepaling'. Ze onderschrijft ook de hoofdlijnen van het inhoudelijk kader waarbinnen fase III van het overlegproces wordt uitgewerkt en de voorgestelde oriëntaties. De bevoegde ministers worden gelast tijdens fase III een nota voor te leggen waarin het noodzakelijk flankerend beleid wordt aangegeven.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de VlOR en de Raad van State zet de Vlaamse Regering definitief het licht op groen voor het ontwerpdecreet met de bepalingen die de aanpassing begeleiden van de begroting 2007. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

Alfons Roebben vervangt Chris Goossens als lid van de Coördinatieraad medisch verantwoorde sportbeoefening.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het decreet over het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid. Het gaat onder meer om een vereenvoudiging van de regelgeving, een vermindering van de administratieve lasten en een aanpassing van de regelgeving voor variabele subsidies voor de cultuurcentra. Daarnaast gaat het ook om het verhelderen van de opdrachten van de provincies voor streekgericht bibliotheekbeleid, het verzekeren van een geprofileerde ondersteuning aan bibliotheken en cultuur- en gemeenschapscentra en het aangaan van de uitdaging om het bibliotheekaanbod voor blinden en slechtzienden aan te passen. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux en minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het UNESCO-Verdrag over de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen, opgemaakt in Parijs op 20 oktober 2005. Het Verdrag moet een rechtsvacuüm op internationaal niveau opvullen door zowel nationaal als internationaal een aantal rechten en plichten vast te leggen ter bescherming en bevordering van de culturele diversiteit. Het belangrijkste principe is het recht van lidstaten om een eigen cultuurbeleid te kunnen voeren. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst 2007-2010 goed met het Agentschap voor Facilitair Management. Ze wordt meegedeeld aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

Op voorstel van de raad van bestuur van het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (Vleva) wijzigt de Vlaamse Regering de oprichtingsakte, de samenwerkingsovereenkomst, het samenwerkingsprotocol en de deontologische code van het Vleva.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit met de vaststelling van het Vlaams reglement over de milieuvergunning, kortweg het VLAREM-besluit. De wijziging beoogt de invoering van de mogelijkheid om de milieuvergunningsaanvraag op elektronische drager in te dienen. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de SERV, de MiNa-raad, de betrokken administraties, de Vereniging van Vlaamse Provincies, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de evaluatie en bijstelling van het Vlaams Fonds Tropisch Bos. Ze machtigt de bevoegde minister de lopende overeenkomst over het dagelijkse beheer en promotie van het Vlaams Fonds Tropisch Bos te ondertekenen. Er komt een nieuwe focus in de richting van een meer klimaatgeoriënteerde projectwerking.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

In het kader van enkele rechtszaken werd de rechtsgeldigheid van enkele uitvoeringsbesluiten over de heffing op de oppervlaktewaterverontreiniging uit de jaren negentig betwist omdat de dringende noodzakelijkheid onvoldoende werd gemotiveerd. Deze besluiten werden, omwille van de rechtszekerheid, eind april opnieuw door de Vlaamse Regering genomen, via een correcte procedure, zonder dat de inhoud gewijzigd werd. In het verlengde van deze beslissing wijzigt ze nu principieel het besluit tot uitvoering van hoofdstuk IIIbis van de wet op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van 09 Marino Keulen

De Vlaamse Regering neemt akte van het besluit van 27 oktober 2006 van de administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur met de indeling van het agentschap in subentiteiten en met de vaststelling van het organogram. Dit besluit wordt toegevoegd aan de functiebeschrijving van algemeen directeur bij het agentschap, goedgekeurd op 24 maart 2006. Ze stelt Piet Van der Plas, met ingang van 1 september 2006, aan als waarnemend titularis van de functie van algmeen directeur bij het agentschap en dit voor de duur van de detachering van Sami Souguir bij het kabinet van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

Omwille van de bevoegdheidsoverschrijding en het ontbreken van opheffings- en slotbepalingen verleent de Vlaamse Regering een negatief advies aan een ontwerp van koninklijk besluit over het stilstaan en parkeren. Het KB bevat een globale regeling in verband met stilstaan en parkeren op de openbare weg.