Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen Van Velzen

11 mei 2007 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op kamervragen over de aanwezigheid van een gemodificeerde maisvariant in veevoer die in de Europese Unie niet is toegelaten. Het gaat om maisglutenproducenten uit de VS.

Meer informatie

* Kamervragen Van Velzen
Kamerstuk | 11-05-2007 | PDF-Document, 69 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum onderwerp bijlagen De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
2 mei 2007 2060714100 VD 2007/1124 11 mei 2007
Kamervragen lid van Velzen 1
Geachte Voorzitter,
Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Velzen (SP) over de aanwezigheid van een in de Europese Unie niet toegelaten genetisch gemodificeerde maïsvariant in veevoer. De vragen die mede aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer zijn gericht, vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit daar er geen levende genetisch gemodifi-ceerde organismen bij betrokken zijn.
1
Is het waar dat bij een steekproef in de Rotterdamse haven een partij gentechmaïs Herculex RW is gevonden door Greenpeace? Is het tevens waar dat deze maïssoort verboden is in Europa? 1) Ja. Greenpeace heeft van de kapitein van een schip in de Rotterdamse haven monsters gekregen van een lading maïsglutenpellets en maïsglutenvoermeel uit de Verenigde Staten (VS) en dit laten onderzoeken door een Duits laboratorium, Genetic ID in Augsburg. In het monster van de maïspellets is door dit laboratorium de aanwezigheid van Herculex RW aangetoond. Herculex RW is in de Europese Unie (EU) nog niet toegelaten en mag dus niet aanwezig zijn in maïs of maïsbijproducten bestemd voor de Europese Unie. Op dit moment heeft de Europese Commissie een aanvraag voor toelating tot de Europese markt in behandeling. De Europese Voedselveiligheid Autoriteit, de EFSA, heeft een risicoanalyse uitgevoerd en oordeelt dat deze variëteit veilig is voor mens, dier en milieu.
2 Bent u bereid de illegale lading gentechmaïs door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) te laten traceren, terug te halen en af te keuren? Zo neen, waarom niet? De VWA heeft inmiddels alle partijen getraceerd en bemonsterd. De analyse van deze monsters heeft de aanwezigheid van Herculex RW aangetoond. Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 11 mei 2007 VD 2007/1124 2 Op basis van deze resultaten heeft de VWA besloten de partijen terug te laten halen en naar de Verenigde Staten terug te zenden of te vernietigen. Producten, waaronder meng-voeders, waarin de maïsgluten verwerkt zijn worden niet teruggehaald, omdat een EFSA-advies heeft aangetoond dat er geen gevaar is voor de volks- en diergezondheid.
3
Deelt u de mening, dat als bij een eerste steekproef door Greenpeace al gentechmaïs gevonden wordt, de werkelijke instroom van illegale varianten in Europa enorm moet zijn? Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen om illegale varianten op de Nederlandse en Europese markt te weren? Nee. Het gaat hier om contaminaties en niet om opzettelijke invoer van hele partijen niet in de EU toegelaten genetisch gemodificeerde organismen (ggo's). Tijdens zaadproductie, teelt, oogst, vervoer, opslag en verwerking van gewassen kan een beperkte mate van vermenging optreden van niet genetisch gemodificeerde gewassen met kleine hoeveel-heden genetisch gemodificeerde gewassen. Dit is technisch niet te vermijden. Dit is de reden dat Nederland reeds bij de totstandkoming van de ggo-verordeningen inzake gene-tisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders heeft aangegeven dat het verbod op niet toegelaten ggo's, de zogeheten nultolerantie, moeilijk handhaafbaar is. Nederland heeft dit standpunt meerdere malen uitgedragen in Europees verband in het Permanent Comité voor Voedselkwaliteit en Diergezondheid en bij de voorbereidingen voor de Codex Alimentarius. Dit wordt dringender gelet op het feit dat de ggo-toelatingsprocedures in derde landen veelal sneller verlopen dan in de EU.
4 Is het waar dat de VWA in 2005 nog 1582 inspecties en proeven op illegale varianten uitvoerde, en in 2006 nog maar 175? Zo ja, wat is daarvan de reden? De VWA heeft in 2005 459 monsters onderzocht op ggo's. In 2006 zijn 263 monsters onderzocht. Naast deze monsteronderzoeken vinden er ook controles op etikettering plaats. Als gevolg van de voortschrijdende ontwikkeling van onderzoeksmethoden kunnen er inmiddels meer variëteiten worden gedetecteerd waardoor de kosten per onderzoek het afgelopen jaar zijn gestegen. Met het beschikbare budget zijn daardoor minder monsters te onderzoeken.
5 Is het waar dat tijdens de steekproef door Greenpeace vastgesteld is dat een lading gewone maïs aan boord van hetzelfde schip besmet was met gentechmaïs? Zo ja, hoe was deze lading maïs aangemerkt op de vrachtbrief? De lading maïsglutenvoermeel die Greenpeace heeft laten bemonsteren, stond op de vrachtbrief niet vermeld als zijnde genetisch gemodificeerd. Dientengevolge mag deze lading maximaal 0,9% aan toegelaten genetisch gemodificeerde maïsvarianten bevatten op voorwaarde dat deze vermenging onvoorzien of technisch niet te voorkomen was. Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 11 mei 2007 VD 2007/1124 3 Volgens het artikel uit de Volkskrant1 heeft Greenpeace een overschrijding van deze limiet aangetoond. Indien komt vast te staan dat de limiet van 0,9% inderdaad is overschreden, is er sprake van een overtreding van de etiketteringverplichting. De VWA doet nader onderzoek naar deze bevinding.
6 Deelt u de mening dat het besmettingsgevaar onvoorspelbaar en oncontroleerbaar is wanneer illegale varianten van genetich gemodificeerde gewassen op de Europese markt komen? Zo ja, bent u bereid de controle daarop te intensiveren? Zo neen, waarom niet? In het rapport "Verantwoord Kiezen" over de implementatie van de ggo-verordeningen dat in november 2004 aan de Kamer is aangeboden2, wordt al vermeld dat een aantal productstromen moeilijk te controleren is. Hieronder vallen onder meer niet toegelaten ggo's. Voor de detectie van ggo's zijn referentiemateriaal en DNA-sequenties nood-zakelijk. Deze informatie is voor in de EU niet toegelaten ggo's moeilijk beschikbaar. In 2006 hebben de ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het RIVM verzocht de detectie-mogelijkheden van niet-toegelaten ggo's te inventariseren. Deze inventarisatie is bijna afgerond. Over de resultaten daarvan wordt de Kamer naar verwachting nog voor de zomer van 2007 geïnformeerd. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

1 De Volkskrant, 28 april 2007 "Vreemde genen in de boot".
2 Kamerstukken 27 428, nr 53.