Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FADOZANGERES CRISTINA BRANCO AMBASSADRICE DOLPHIN FUND

Cristina Branco (1972) blaast de Portugese fado nieuw leven in. Met haar prachtige stem en gevoelige vertolkingen laat ze de teksten en muziek van de soms melancholieke, soms vrolijke liederen naadloos in elkaar overvloeien. Dit ondersteund door haar klassieke schoonheid maakt dat je niet anders kan dan geboeid luisteren, totdat ze weer stopt met zingen. Onlangs is Branco officieel ambassadrice geworden voor het Dolphin Fund.

Zaterdagavond 12 mei geeft Cristina Branco een bijzonder concert in het Noordwijkse Palace Hotel, waarvan de opbrengst volledig naar het Dolphin Fund gaat. Het Dolphin Fund is verbonden aan het Jaar van de Dolfijn. Elk jaar komen honderdduizenden dolfijnen onnodig om door bijvangst in vissersnetten. Sommige soorten worden met uitsterven bedreigd. Daarom is 2007 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Jaar van de Dolfijn. Internationale beschermheer is Prins Albert II van Monaco. Kijk op www.jaarvandedolfijn.nl voor meer informatie en donaties.

Als kind luisterde Branco, zoals de meeste tieners, naar pop, klassieke muziek, blues en jazz totdat haar grootvader haar voor haar achttiende verjaardag een album van Amália Rodrigues cadeau gaf; de absolute koningin van de Portugese fado. Voor haar was dat toen een genre van een andere generatie, maar ze luisterde ernaar en was meteen verkocht. "Het was", zo zegt ze, "alsof ik op een paard zat dat op hol sloeg, zo heftig werd ik erdoor gegrepen." De, toen nog, amateur-zangeres die communicatiewetenschappen studeerde en journaliste wilde worden, begon haar stemtechniek te ontwikkelen om haar roeping, want dat was het, serieus gestalte te gaan geven. De laatste jaren heeft de muziek en stem van Cristina Branco de interesse gewekt van verschillende klassieke, zowel als pop en jazzdirigenten en -componisten. Behalve samenwerking met dirigent Jaap van Zweden, het Amsterdam Simfonietta en Gelders Orkest, kreeg Branco lovende kritieken naar aanleiding van haar optreden op het North Sea Jazz Festival. Ze trad met veel succes op met de Nederlandse succesformatie BLØF en het Metropool Orkest en mocht in januari een gouden plaat voor haar laatste album in ontvangst nemen tijdens haar tournee in Nederland. Vorig jaar ontving ze in Portugal de 'International Amália Rodrigues Award' van de gelijknamige Foundation en de Portugese pers.

Het woord fado is verbonden met fatum: noodlot. Het is muziek over de 'kunst van het lijden', maar kan ook heel vrolijk en luchthartig zijn. Branco heeft haar geheel eigen, kenmerkende stijl ontwikkeld, die over de gehele wereld, waaronder Nederland, een grote schare fans in vervoering brengt. Cristina Branco zingt met haar lichte, maar warme en doorleefde stem, onder begeleiding van een akoestische Portugese gitaar, gitaar en basgitaar, traditionele fado's en eigen thema's. Voor meer informatie: www.cristinabranco.com

Er zijn nog kaarten voor het concert op 12 mei in het Palace Hotel beschikbaar. De prijs van de kaarten is E 75,00, inclusief glas Champagne,amuse en unieke gesigneerde CD. Ontvangst: vanaf 20:00. Concert: 21:00 uur t/m 22:30 uur. Na het concert is er gelegenheid Cristina Branco persoonlijk te ontmoeten. Bel voor meer informatie of het reserveren van kaarten met het Palace Hotel: 071- 36.53.000. Of kijk op www.palacehotel.nl voor de speciale arrangementsmogelijkheden.

Palace Hotel
Perfect comfort, een overvloed aan faciliteiten, culinaire hoogstandjes en onovertroffen gastheerschap. Het Palace Hotel in Noordwijk aan Zee biedt dat allemaal. Het hotel is ontworpen om gasten op hun gemak te stellen en tegelijkertijd te verbazen. De binnenhuisstijl, warm en ingetogen, verwijst subtiel naar dynamiek en grandeur. De vormentaal vindt haar basis in de Art Deco. Elke etage heeft haar eigen kleurstelling refererend aan verschillende vorstenhuizen. Het scala van kamers, 120 in totaal, begint op niveau Deluxe en vindt zijn bekroning in de luxueuze Palace Suite. Ook leent het hotel zich uitstekend voor zakelijke aangelegenheden. 13 multifunctionele banquet- en vergaderruimten met een capaciteit van 2 tot 750 personen, 1 Grand Ballroom voor circa 750 gasten, 2 exclusieve Boardrooms met comfortabele, leren fauteuils met een capaciteit van 16 personen elk. En 'state of the art'-techniek in alle ruimten. Zie ook www.palacehotel.nl.



Ingezonden persbericht