PvdA Europees parlement


Hooggeëerd publiek! Het debat over de toekomst van Europa gaat verder. Dit voorjaar is het vijftig jaar geleden dat in Rome de voorloper van de Europese Unie werd opgericht. Daarom organiseert de PvdA-eurodelegatie op zaterdag 12 mei a.s. van 11.30 tot 19.00 uur in het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam een groot festival over Europese politiek, kennis en cultuur, met voor ieder wat wils: jong en oud, eurofiel of eurosceptisch. De toegang is gratis!

Wat gebeurt er op 12 mei in Circus Europa? Luister naar speeches van Wouter Bos en Poul Nyrup Rasmussen. Doe mee aan de Europese popquiz a gogo van Leo Blokhuis. Verdiep u met Frans Timmermans, Max van den Berg, Luuk Blom en Paul Bordewijk in de toekomst van de Europese Unie. Trek met Teun 'Tony Chocolonely' van de Keuken ten strijde tegen Europees voedselonrecht. Kijk naar de mooiste Europese films met Eddy Terstall. Alles is mogelijk! Het volledige programma van Circus Europa vind je hieronder.

Aanmelden Tijdens het Europafestival kan iedereen gewoon binnenlopen, ook introducees zijn van harte welkom. Vanwege de verwachte drukte is aanmelden voor de workshops en de activiteiten in de debatzaal echter aan te raden. Voor de activiteiten op de begane grond is aanmelden niet nodig. Vanaf dinsdag 10 april a.s. kun je je aanmelden via een link aan de rechterkant van deze pagina! Deelnemers ontvangen per e-mail een bevestiging van hun deelname. Programmawijzigingen voorbehouden.

Vragen en/of opmerkingen? Bel met 020-5512204. Klik voor een routebeschrijving naar het Barlaeus Gymnasium rechts op deze pagina. Daar is ook een digitale versie van het programmaboekje beschikbaar.

Programma 11.30-19.00 uur Begane grond (aanmelden niet nodig) Europese informatiemarkt, muziek, hapjes en drankjes, ideeëntrein met politici, PvdA-eurodelegatie resultaten top tien, lancering Google Earth-website 'Europa in de buurt'.

12.00-12.05 uur Begane grond (aanmelden niet nodig) Spreekstalmeester Max van den Berg opent het festival vanaf de zeepkist.

12.15-12.45 uur Debatzaal (aanmelden aangeraden) Lezing door Maarten van Rossem. Over Nederland, de Nederlanders en ons Europese vooroudergevoel.

13.00-14.00 uur Verdieping denkwerk Kennisworkshops (aanmelden aangeraden)
* Europa voor beginners. Alles wat je altijd al wilde weten over de EU. Wat mag Europa wel, en wat mag Europa niet? Met Thijs Berman en Sander Simons.
* Europa: hoe nu verder? Wat is onze inzet in de discussie over de Europese Grondwet? Concrete voorstellen voor de politieke toekomst van Europa. Met Max van den Berg, Frans Timmermans, Luuk Blom en Paul Bordewijk.
* Europa en de buren. Wie zijn de Oosterburen van de EU? Hoe afhankelijk zijn we van het gas van Rusland? Hoe ver moet de EU-uitbreiding gaan? Met Jan Marinus Wiersma, Joost Lagendijk en Victoria Koblenko.
* Europa als crimefighter. Over veiligheid en terrorisme-bestrijding. Wat kan Europa leren van de moord op Theo van Gogh? Met Edith Mastenbroek, Aleid Wolfsen en Ahmed Aboutaleb.
* Europese handel en wandel. Hoe maken we als EU onze ondernemers innovatiever en concurrerender, zonder sociale en duurzame aspecten uit het oog te verliezen? Met Marianne Besselink en de Kamer van Koophandel.
* Hoe verkopen we Europa? Over Europa in onze media en het imago van de Europese Unie bij de Nederlandse burger. Hoe zet je Europa in de Nederlandse markt? Communicatie-goeroe Dig Istha heeft de antwoorden.
* Europa: weet wat je eet!? Wat is de rol van Europa op de wereldvoedselmarkt? Hoe kritisch zijn wij Europeanen op ons eten? Met Dorette Corbey en Teun van de Keuken.

Verdieping kunst- en vliegwerk Cultuurworkshops (aanmelden aangeraden)
* De founding fathers van Europa. Europeaan van het eerste uur Max Kohnstamm vertelt over de oorsprong van de Europese samenwerking. Gefilmd portret.
* Europa op het witte doek. Droom weg bij de mooiste en leukste Europese films. Met o.a. Gegen die wand (Duitsland, 2004) en Lauberge espagnole (Frankrijk, 2002). Met Eddy Terstall.
* Oost-Europa documentairefestival. Indringende beelden van onze Oost-Europese buren. Met A Lesson of Belorussian (Polen, 2006). Met de Alfred Mozer Stichting.
* De Europese boekenclub. Spelen boeken een rol bij de Europese eenwording? Discussie naar aanleiding van het boekenweekgeschenk van Geert Mak. Met schrijfster en Volkskrant-columniste Anna Woltz.
* Mediatraining voor Europeanen-in-wording. Hoe breng je de Europese boodschap voor de camera? Europese mediatraining voor politici en niet-politici. Met John Leerdam (eerste ronde) en bureau BKB (tweede ronde).
* Europa op de planken. Onder begeleiding van Theatraliteitenteam Vaas voor de Boom formuleer je à la minute je Europese droom op het podium. Theatersport.
* Circusworkshop. Circus Kristal verzorgt een spannende circus- en goochelworkshop voor kinderen; natuurlijk mogen volwassenen ook meedoen!

14.15-15.00 uur Begane grond (aanmelden niet nodig) Europese popquiz a gogo. Leo Blokhuis test je kennis van de populaire Europese cultuur. Win de Europese Circusbokaal!

Debatzaal (aanmelden aangeraden) Verbeter de wereld, begin bij Europa?! De EU geeft wereldwijd miljarden uit aan ontwikkelingssamenwerking. Maar: komt de hulp ook bij de armen terecht? Een spetterend publieksdebat met o.a. Bert Koenders, Max van den Berg, Chantal Gillard en de Evert Vermeer Stichting.

15.15-16.15 uur Verdieping denkwerk Kennisworkshops (aanmelden aangeraden)
* Europa voor beginners. Alles wat je altijd al wilde weten over de EU. Wat mag Europa wel, en wat mag Europa niet? Met Thijs Berman en Sander Simons.
* Het Europese klimaat. Over milieu en energie. Wie is de Europese Al Gore? Moet Europa betalen voor onze dijken? Met Dorette Corbey, Diederik Samsom en Mirjam de Rijk.
* Europa en democratie. Is er een European way van democratiebevordering? En heeft Europa een antwoord op de agressieve wijze waarop de VS haar democratische waarden verspreidt? Met Jan Marinus Wiersma, Roel von Meijenfeldt en het Nederlands Instituut voor Meerpartijen-democratie.
* Verzorgingsstaat Europa. Over arbeidsrechten, Bolkestein en het pensioen. Hoe zit het met onze sociale verworvenheden in de Europese markt? Met Ieke van den Burg en Ton Heerts.
* Sport als platform voor Europa. Het FC Twente-project Scoren in de wijk laat zien hoe je sport kunt gebruiken als platform voor de Europese boodschap. Met Emine Bozkurt, Marjo van Dijken, Jan van Halst en Joop Munsterman.
* Jong Europa. Gaat de Erasmusgeneratie het verschil maken? Een debat tussen de jongerenorganisaties van de politieke partijen. Met o.a. Marianne Besselink, SIB, JOVD, de Jonge Democraten en de Jonge Socialisten.

Verdieping kunst- en vliegwerk Cultuurworkshops (aanmelden aangeraden) Zie overzicht cultuurworkshops eerste ronde.

16.30-17.15 uur Debatzaal (aanmelden aangeraden) Het nieuwe, sociale Europa. Wouter Bos sluit het festival af met een vlammende speech over de toekomst van de EU. Poul Nyrup Rasmussen, voorzitter van de Europese sociaal-democratische PES-partij spreekt over The New Social Europe.

17.15-19.00 uur Begane grond (aanmelden niet nodig) Het Europees Circusorkest blaast af. Afsluiting met muziek, hapjes en drankjes.