Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* April

---

Prinses Margriet draagt op 12 mei 2007 voorzitterschap Europese Culturele Stichting over aan Prinses Laurentien

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden draagt op zaterdag 12 mei het voorzitterschap van de Europese Culturele Stichting (ECS) over aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien.

Dit vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Prinses Margriet is 24 jaar lang voorzitter geweest van de Stichting.

De ECS is in 1954 opgericht en bevordert als onafhankelijke Europese stichting de culturele diversiteit. De ECS ziet diversiteit als drijvende kracht voor een sterk en samenhangend Europa. Zij stimuleert de culturele samenwerking door grensoverschrijdende projecten en zet zich in voor een solide Europese cultuurpolitiek om het draagvlak voor een Europese culturele diversiteit te vergroten.

In de periode van het voorzitterschap van Prinses Margriet is onder andere het Europese ERASMUS programma opgezet om de studentenmobiliteit te bevorderen. Daarnaast heeft de ECS creatieve programma's ontwikkeld op het gebied van kunst, mobiliteit en media. Doel van deze programma's is om op die gebieden een culturele uitwisseling te stimuleren die de Europese grenzen overstijgt.

Onder voorzitterschap van de nieuwe voorzitter wil de ECS onder andere een bijdrage leveren aan het Europese Jaar van Interculturele Dialoog in 2008, de organisatie van een internationaal jongeren videofestival in Amsterdam en een verdere ontwikkeling van het door de ECS opgerichte grootschalige culturele webportal LabforCulture.

Prinses Margriet en Prinses Laurentien zijn van 19 tot 23 april in Istanboel voor de jaarlijkse vergadering van de Raad van Bestuur tezamen met de Raad van Advies van de Europese Culturele Stichting. Ook tijdens deze vergadering wordt aandacht besteed aan het afscheid van Prinses Margriet en de verwelkoming van de nieuwe voorzitter Prinses Laurentien.

20 april 2007
© RVD