Moedernacht 2007

25.04.2007 / 14:28 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Mybody

Mybody

http://www.mybody.nl/

Vooraankondiging

12 mei - Moedernacht: dagelijks sterven 1.400 vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling
Minste vooruitgang op Milleniumdoel 5

Ter gelegenheid van Moederdag 2007 organiseren zes Nederlandse ontwikkelingsorganisaties op zaterdag 12 mei a.s. in Amsterdam een speciale Moedernacht om veilig moederschap wereldwijd op de kabinetsagenda te plaatsen. Dagelijks sterven 1.400 vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling. Een nog veel groter aantal vrouwen lijdt onder de blijvende gevolgen van complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. Bijna al deze vrouwen wonen in ontwikkelingslanden.

In 2000 plaatsten de Verenigde Naties veilig moederschap binnen het brede kader van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten hoog op de agenda. Met Millenniumdoel 5 stelden de lidstaten zich ten doel het aantal vrouwen dat overlijdt als gevolg van complicaties tijdens zwangerschap of bevalling vóór 2015 met driekwart te verminderen ten opzichte van 1990. In vergelijking met andere Millenniumdoelen wordt er nauwelijks vooruitgang geboekt op Millenniumdoel 5. De organisatoren van Moedernacht vinden dit onaanvaardbaar. Op 12 mei roepen zij Bert Koenders (aanwezig o.v.), de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op, zich speciaal in te zetten voor de verwezenlijking van Millenniumdoel 5.

Onder leiding van Dieuwertje Blok vindt een debat plaats over de oorzaken en oplossingen van moedersterfte. Inhoudelijke bijdragen, een column van de schrijfster Lydia Rood en een voorstelling van cabaretière Jetty Mathurin maken de Moedernacht tot een afwisselende avond. Zangeres Mathilde Santing sluit de avond af met een swingend optreden (o.v.).