Ingezonden persbericht


Jutters van gehele Nederlandse kust bijeen op Texel

PERSBERICHT

Zaterdag 12 mei wordt op Texel voor de tweede maal de Juttersdag gehouden. Zeker 75 jutters van de gehele Nederlandse kust, van Zeeuws-Vlaanderen tot Schiermonnikoog, komen naar Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora. Jutters vertellen over hun belevenissen. Verder is er onder andere een tentoonstelling van jutkunst, een collectie drijfzaden en een tafel met onbekende vondsten.

Jutters onder elkaar

De Juttersdag werd één maal eerder gehouden, zes jaar geleden, en was toen een groot succes. Geen wonder dat ook dit keer het enthousiasme bij de jutters groot is. Het is een unieke gelegenheid voor deze individualisten bij uitstek om elkaar eens te ontmoeten en bijvoorbeeld te overleggen over onbekende vondsten. Juttende bezoekers kunnen hun eigen vondsten en foto's meenemen.

Juttersverhalen

De jutters Pieter Jan Borsch (Ameland), Dirk Bruin (Vlieland), Hille van Dieren (Terschelling) en Henk Snip (Camperduin/Groet) vertellen verspreid over de dag ieder een half uur over hun belevenissen.

Bijzondere tentoonstellingen

De speciaal voor deze dag samengestelde tentoonstelling jutkunst laat zien hoe jutten, kunst en kunstnijverheid naadloos in elkaar overlopen. Irene Maas, Artjan Zandbergen, Jan de Vries, Maarten Brugge en Peter R. Hein gebruiken gejutte materialen onder meer voor keramiek, lichtgevende sfeerobjecten, beeldhouwwerken, woonaccessoires en meubels.

Alleen op deze dag is de bijzondere verzameling drijfzaden van de Texelse jutter Gerhard Cadée voor publiek te zien.

Daarnaast wordt er vis gerookt en kan natuurlijk ook de reguliere collectie van Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora worden bekeken.

Locatie

De Juttersdag vindt plaats op 12 mei van 10.00 tot 17.00 uur op het terrein van Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, Pontweg 143, De Koog/Texel. De toegang bedraagt ¤ 3,50 voor volwassenen en ¤ 1,75 voor kinderen va vanaf 6 jaar; voor jongere kinderen is de entree gratis.

Er zijn consumpties verkrijgbaar, de lunch is echter alleen voor genodigden.

Meer informatie is te vinden op www.juttersflora.nl.

Noot voor de pers (