Gemeente Oldenzaal


Publieksdag Nationaal Landschap Noordoost-Twente

gepubliceerd op : 27-4-2007

Onder de titel "een dag om in de buurt te blijven" is er op zaterdag 12 mei een Publieksdag Nationaal Landschap Noordoost-Twente.

Een dag georganiseerd op initiatief van de provincie Overijssel in hechte samenwerking met de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Losser, Oldenzaal en het Waterschap Regge en Dinkel.

Elke gemeente heeft tijdens de Publieksdag een speciale uitvalsbasis. Zo ontvangt Losser haar gasten bij Erve Kraesgenberg, kunnen de bezoekers aan de publieksdag zich verdiepen in de historie van het (Nationaal Landschap) bij de centrale plek van Denekamp, Natura Docet. Erve Lenferink met zijn imposante stieren is de uitvalsbasis in Fleringen.

Het mooie Kalheupinkpark doet tijdens de publieksdag dienst als centrale plek in Oldenzaal. Hier is voor jong en oud wat te doen. Kinderen kunnen hier hun creativiteit kwijt tijdens het beschilderen van stenen. Langs de bijzondere bomen en de beelden van Iris le Rütte is een route uitgezet door de Gelderman Stichting.

Nadat in het Kalheupingpark al uw vragen omtrent het Nationaal Landschap zijn beantwoord, leidt een fietsroute (die u in het Kalheupingpark kunt ophalen) u naar Villa de Hulst. Provincie en gemeente werken samen met de eigenaar van landgoed De Hulst aan de pilot 'Rood voor Groen'. Het doel van deze pilot zal op deze prachtige locatie ter sprake komen. Nadat u heeft gediscussieerd, meegedacht en/of informatie heeft verkregen zal de route u daadwerkelijk het landschap in leiden.

Op 26 april 2007 wordt het startsein voor de renovatie van de Mariakapel op de Tankenberg gegeven. De verzakte trap naar de kapel wordt aangepakt en er komt een speciale opgang gemaakt voor rolstoelers. In de directe omgeving wordt de beplanting vernieuwd en de eikenbomen gesnoeid. Ook komen er zitbanken, wordt de parkeerplaats verhard en het terrein rond de kapel afgerasterd met eikenhouten palen en hekken. De renovatie maakt deel uit van het project Historische Elementen Twente (HET), dat ondersteund wordt met subsidiegeld van het Nationaal Landschap.

Natuurmonumenten 'laat u beleven' op de Tankenberg, zij verteld over de stuwwal en laat u volop genieten van het omliggende landschap dat vanaf deze plek goed bekeken kan worden. Op de Paasberg hoort u van waterschap Regge en Dinkel over het ontstaan van bronnen en beken, deze hebben op veel invloed op het Nationaal Landschap van Noordoost-Twente.

Via een mooie route langs de Hooge Lutte komt u door Boerskotten, waar Natuurmonumenten u, bij de opengestelde vakwerkschuur, uitleg geeft over het gevarieerde landschap. In de bovenzaal van Palthehuis in Oldenzaal kunt u kennis maken met het rijke verleden van de stad Oldenzaal, die al in 1049 marktrechten kreeg, gevolgd door stadsrechten in 1249. Daarnaast is er een plantensale in de binnentuin van het museum.

Kortom, een prachtige dag om te genieten en te ontdekken, 'een dag om in de buurt te blijven'.

Noord Oost Twente is in 2006 door het rijk aangewezen als Nationaal Landschap. De kleinschaligheid, het groene karakter en een samenhangend complex van beken, essen en kampen waren basis voor deze bijzondere uitverkiezing. In de komende jaren wordt er extra aandacht gegeven aan het behoud en versterking van de landschappelijke kwaliteiten zonder de economische ontwikkeling uit het oog te verliezen.