Raad van State


Voorjaarsconcert op 12 mei in de Gotische Zaal

Op zaterdag 12 mei a.s. organiseert Stichting Muziek in de Gotische Zaal het voorjaarsconcert 2007. Pianiste Arielle Vernède geeft een pianoconcert waarbij zij werken van Fauré, Chopin en Debussy ten gehore brengt. Kaarten á 7,50/ 5,- (CJP/65+) verkrijgbaar aan de zaal. Het concert begint om 20.15 uur, de zaal is vanaf 19.00 uur open.

PROGRAMMA

Gabriel Fauré (1845-1924)

- Nocturne op.36, Es gr. t.

- Nocturne op.33 nr.1, es kl. t.

Frédéric Chopin (1810-1849)

- Nocturne op.62 nr.1, B gr. t.

- Barcarolle op.60, Fis gr. t.

- Valse brilliante op.34 nr.2, F gr. t.

- Valse in Des. gr. op.64 nr.1 (Minutenwals)

Claude Debussy (1862-1918)

- Deux Arabesques

- Images livre 1
Reflets dans leau
Hommage à Rameau
Mouvement

Toelichting:
De Franse componist Gabriel Fauré, die vooral bekendheid heeft gekregen door het Requiem en de Dolly-suite voor vierhandig-piano, componeerde deze twee nocturnes in 1884 en 1875. Zijn componeerstijl wordt gekenmerkt door klankrijke melodielijnen en snel wisselende - voor het oor vaak misleidende - vindingrijke harmonieën. Voor Fauré was Frederic Chopin een belangrijke inspirator. Zijn Barcarolle, nocturne en minutenwals dateren uit 1846. De gemoderniseerde piano, zoals bijvoorbeeld Pleyel en Erard, verleidde Chopin tot het schrijven van werken waarin hij een nieuw soort expressie vol vrijheid en briljante effecten etaleert.
Wie is er niet grootgebracht met de Arabesques van Claude Debussy, waarvan de eerste wel het meest bekend is? Twee luchtige werken uit 1888, sierlijk van vorm, waarin de invloed van Edward Grieg nog hoorbaar is. Tot zijn meesterwerken behoren ten volle de Images, gecomponeerd in 1905. In Reflets dans leau wordt het klavier van de onderste tot de bovenste toets bespeeld. Debussy weet als geen ander het water in klank uit te beelden. In de ingetogen Hommage à Rameau komt Debussys bewondering voor zijn Franse voorganger Rameau tot uiting. Mouvement moet klinken als een perpetuum mobile, een stuk dat eigenlijk geen slot zou mogen hebben.

Over Arielle Vernède:
Arielle Vernède studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na haar opleiding werd zij een veelgevraagde pianiste in de kamermuziek en werkte zij mee aan vele cd-opnames. Zij volgde masterclasses in Parijs bij Claude Helffer en in Luzern bij Mieczyslaw Horszowsk. Het winnen van prijzen, van o.a. het Arnold Schoenbergconcours in Rotterdam, het Robert Casadesusconcours in Cleveland (USA) en de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw inspireerde haar om definitief als soliste op te treden. Tegenwoordig geeft zij in binnen- en buitenland solorecitals. Naast het uitvoeren van klassiek repertoire speelt zij regelmatig werken van componisten van de 20e en 21e eeuw.
In de pers verschenen lovende kritieken voor haar cds met pianowerken van Robert Schumann en de Poolse componist Karol Szymanowski(1882-1937). Een derde solo-cd met werken van Claude Debussy, getiteld Images, is kortgeleden uitgekomen. Op de nieuwe cd 'Images' staan pianowerken van Claude Debussy: Images oubliées, Images, Masques, l'isle joyeuse e.a.

Datum: zaterdag 12 mei 2007