NCRV

Wonderlijke Wegen

Ernst Daniel Smid op zoek naar verhalen in Drenthe

aflevering 17
Zaterdag 12 mei 2007
Nederland 2, 19.00 uur

In het NCRV-programma Wonderlijke Wegen gaat de bekende zanger/presentator Ernst Daniël Smid op zoek naar bijzondere en waargebeurde verhalen uit het verleden. Verhalen over mannen en vrouwen die hun sporen nalieten in de geschiedenis van ons land. Sporen die nog altijd zichtbaar, tastbaar of voelbaar zijn.

Mijndert van der Thijnen is onderwijzer en koster in zijn geliefde stad Coevorden. Totdat de bisschop van Munster, âBommen Berendâ in het rampjaar 1672 de boel platbombardeert. Mijndert vlucht met vrouw en kind naar Groningen met maar één doel voor ogen: âzijnâ Coevorden zo snel mogelijk bevrijden. Mijndert heeft tekeningen van Coevorden gemaakt waar alle vijandelijke stellingen op staan. Bovendien heeft hij een list bedacht om de troepen de stad binnen te krijgen. In de winter als de gracht bevroren is, hakt de vijand meterslange wakken in het ijs. Mijndert vlecht biezenmatten die er als een soort brug overheen gelegd kunnen worden. De beroemde generaal Rabenhaupt leidt de aanval, en met succes! De vijand wordt verslagen. En zo wordt een eenvoudige schoolmeester de held van de stad.

Willem en Marianne der Nederlanden zijn hun leven lang op zoek naar hun ware identiteit. Als kleine kinderen worden ze in 1820 afgeleverd in de kolonie Frederiksoord, waar de allerarmsten naartoe worden gebracht om als boer een nieuw bestaan op te bouwen. Maar Willem en Marianne zijn niet arm. In een brief die de kinderen bij zich hebben staat dat het ze aan niks zal ontbreken. De brief is ondertekend door P. Nederlander. Het lijkt erop dat 2 welgestelde kinderen moedwillig worden weggestopt tussen de allerarmsten. Door wie? En waarom? Over hun afkomst wordt met geen woord gerept, door hun pleegouders niet en ook niet door de hoogste baas van de kolonie, generaal Van den Bosch. Ze mogen niet weten wie hun echte ouders zijn. Sterker nog, er zijn niet eens geboorteaktes, dus ze bestaan officieel niet! Maar ze zijn er welâ¦Allerlei aanwijzingen gaan in de richting van het Koningshuis. Zijn het bastaardkinderen van één van de leden van het koninklijk huis? Ze zullen het nooit te weten komen. Twee onschuldige kinderen betalen levenlang een prijsâ¦

Op de bijbehorende website (wonderlijkewegen.ncrv.nl) kunnen kijkers de routes uitprinten en zelf op zoek gaan naar de verhalen uit het verleden.