Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 4 mei 2007

Jean Prouvé: een autodidact wordt wereldster

Tentoonstelling Jean Prouvé - De poëzie van het technisch object van 12 mei t/m 2 september 2007 in het NAi Maastricht

Jean Prouvé ontwikkelde zich tot één van de grootste ontwerpers van de twintigste eeuw. Uit zijn verbeelding ontsproot een aantal van de meest toonaangevende gebouwen en meubelstukken. Het zijn stuk voor stuk krachtige iconen die opvallen door hun eenvoud, soberheid en constructie. Van 12 mei tot en met 2 september is het werk van Prouvé te zien in het NAi Maastricht, in de Wiebengahal aan de Avenue Céramique. Een buitenkans om in Nederland kennis te maken met een revolutionair ontwerper én ondernemer.

Jean Prouvé is de ontwerper van de toekomst en van een wereld van aluminium die vaak wordt geassocieerd met gestroomlijnde wagens en verchroomde broodroosters. Maar Prouvé was niet alleen als ontwerper een voorloper. Al in 1936 introduceerde hij het concept van de betaalde vakantie voor alle werknemers van zijn atelier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet en in de jaren '50 was hij zelfs kort burgemeester van Nancy.

Van aambeeld naar tekentafel
Prouvé heeft nooit een opleiding tot architect genoten. Hij was de zoon van de ambachtsman Victor Prouvé en leerde het vak van kunstsmid van grote Franse ambachtlieden als Enghien. Hij kwam in contact met de bouwkunst toen steeds meer architecten zijn kwaliteiten als smid en metaalbewerker nodig hadden voor de vervaardiging van hun maquettes. Al snel raakte Prouvé geïntrigeerd door de architectuurwereld. Gestimuleerd door de kennis van zijn ambacht en zijn inzicht in de nieuwe tijdgeest, begreep Prouvé dat het pure vakmanschap en het handwerk ten dode opgeschreven waren. Voortaan zou de wereld kennismaken met massaproductie en standaardproducten: de visionair Prouve produceerde als eerste standaardmeubels in grote oplagen.

Rolland Garos
Bekende gebouwen van Jean Prouvé zijn het plaatmetalen luchthavengebouw van Rolland Garros (1936), het Palais Omnisports van Bercy nabij Parijs (1979 - 1984) en zijn eigen karakteristieke woonhuis in Nancy (1954). Maar de geest van Prouvé leeft voort in het werk van onder andere Foster en Renzo Piano die een overzichtstentoonstelling over Prouvé samenstelden in het Centre Pompidou in Parijs.

De Tentoonstelling
In de tentoonstelling zijn meubels, tekeningen en maquettes te zien, waaronder een aantal bijzondere blikvangers: de karakteristieke metalen zonweringen, geperforeerde deurpanelen en de tientallen originele tekeningen van bekende gebouwen en meubelklassiekers van Prouvé. Jean Prouvé - De poëzie van het technisch object is georganiseerd door het Vitra Design Museum in Weil am Rhein (Duitsland) in samenwerking met het Design Museum Akihabara in Tokio en het Deutsches Architektur Museum in Frankfurt. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door bijzondere ondersteuning van Vesteda en Vitra Nederland.

---

Het NAi Maastricht wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Vesteda, partners 3W Vastgoed en RO groep, gemeente Maastricht, Provincie Limburg en ministerie van OCW.

Met dank aan de BankGiro Loterij en onze partners Com.Wonen, OVG en Ymere.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: vrijdag, 4 mei 2007