Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Zweeds Weekend en Plantenmarkt in de Leidse Hortus

Zaterdag 12 mei en zondag 13 mei 2007

De jaarlijkse plantenmarkt in de Leidse Hortus botanicus krijgt dit jaar een Zweeds tintje. Carl Linnaeus is namelijk bijna jarig. De Zweedse botanicus die tussen 1735 en 1738 de Leidse Hortus regelmatig bezocht, en wiens systeem van naamgeving nog dagelijks gebruikt wordt, zou op 23 mei zijn 300e verjaardag gevierd hebben. De extra feestelijke en fleurige plantenmarkt, die dit jaar op zaterdag 12 en zondag 13 mei plaats vindt, wordt daarom omlijst met Zweedse klederdrachten, Zweedse zang, Zweedse dansmuziek en vertellers van Zweedse verhalen.

Van de vele kwekers die op de plantenmarkt aanwezig zijn, zal René Zijerveld, gespecialiseerd in bolgewassen, planten aanbieden die in Zweden voorkomen of daar zeer geliefd zijn. Wellicht lukt het hem ook een aantal exemplaren van Linnaea borealis mee te nemen; het Linnaeusklokje uit Lapland dat zeer moeilijk te kweken is en daarom maar zelden aangeboden wordt.

Naast Zweedse planten wordt er een keur aan bijzondere soorten uit het Plantenriijk aangeboden: vaste planten, vetplanten, exotische gewassen, zomerbollen, vleesetende planten, kleine Ginkgo boompjes, bonsai, een bijzonder assortiment Hosta's, liefhebbersplanten - voor ieder wat wils en voor elke tuin of balkon is er een aanwinst te vinden.

Ook voor wie nog een moederdagcadeautje zoekt (zondag 13 mei.) biedt de plantenmarkt mogelijkheden. Van sjaals uit Bali tot plantaardig geverfde wollen- en linnen truien en vesten, kettingen en armbanden met bontgekleurde kralen van keramiek en steen, mooie verjaardagskaarten, honingkoek, honingwijn, honingzeep en honing.

Het weekend van 12 en 13 mei heeft, ter ere van Linnaeus, heel wat te bieden in de Leidse Hortus: planten om te kopen en planten om te bewonderen in de tuin en kassen van de Leidse Hortus. Speciaal vanwege het Linnaeusjaar is er in de Hortus een wandeling uitgezet die u langs de nieuwe studeerkamer van Linnaeus leidt en een kijkje biedt bij het Huwelijksbed der Planten.

De entree tot de Hortus botanicus geldt tijdens de Plantenmarkt zoals normaal.

Zweeds weekend en plantenmarkt in de Leidse Hortus

Waar

Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73 - 2311 GJ Leiden

Wanneer


12 en 13 mei, 10 - 17 uur

Kosten

Dagkaart


5 euro

Dagkaart 65+


3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP


2,50 euro

Museumkaart

Gratis

Aan de redactie:

Bestanden op hoge resolutie van de foto's boven aan het emailbericht kunnen worden aangevraagd via: veen@hortus.leidenuniv.nl

Voor informatie over de Plantenmarkt kunt u contact opnemen met:

Carla Teune en/of Stans van der Veen - Hortus botanicus Leiden - 071-5275144


4 mei 2007, Leiden

Stans van der Veen
Hortus botanicus Leiden
Publiek en Informatie/Pr & Information

P.O.Box 9516 2300 RA Leiden

t (0031) 071 - 5275144

f (0031) 071 - 5275199

e veen@hortus.leidenuniv.nl

www.hortusleiden.nl

---- --